Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Iași: Maria și Andrei Morteci, Toamna. Deconstructie-reconstructie. Expoziție de pictură, grafică și sculptură, Galeriile de Artă ale Municipiului Iași ,,Dan Hatmanu’’

7 noiembrie, 2022 - 14 noiembrie, 2022

Maria și Andrei Morteci, Toamna. Deconstructie-reconstructie.
Expoziție de pictură, grafică și sculptură
Curatori: Prof. univ. Dr. Petru Bejan, dr. Delia Andrieș
Maria și Andrei Morteci, un cuplu tânar de artiști ieseni, absolvenți ai Universitătii de Arte ,,George Enescu” din Iași, cu expoziții în diferite orașe țară și străinătate, vin să ne întâmpine cu un nou proiect, cu titlul ,,Toamna azi, mâine”. Intenția proiectului vine dintr-o profundă introspecție:
,,Introspecție, autocunoaștere și dacă ar fi să comparăm cu toamna, este vorba despre moarte. Amestecată cu lumina și speranța…ceva se descompune ca să se recompună altfel…. cu liniște. Dacă altădată era zbucium, acum lucrurile capătă sens și se așază firesc, fiecare la locul său. Orașul are ziduri, care definesc și dau identitate locului, dar are și lumini care ii dau viață. Zidurile pot văzute și experimentate pe de o parte din exterior, dar și din interior, pe de alta parte. Orașul te aruncă în ritmul său, dar te și protejează. Acestea se petrec în timpul prezent, definit și calibrat prin transformarea specifică toamnei, dar și de creșterea care va rezulta inevitabil. E ca o pirueta din care te oprești din loc în loc și faci o fotografie, încercând să surprinzi ceva ce tu trăiești ca artist, ca individ, ca ființă creativă în fond, dar fără să te oprești din joc.” (Andrei și Maria Morteci).
O expoziție cu lucrări de grafică, pictură și sculptură ce au ca tematică atmosfera de toamnă ca timp al vieții. Întâlnim în lucrări linii și pete bine conturate, de o expresivitate care se regăsește cu ochiul privitor în stări de freamăt și contururi, prin care artiștii poarta cu sine atmosfera formelor naturii. Ne apar și portrete, imaginea călătorului care deschide un drum inițiatic în parcursul acestui traseu pe care artiștii, printr-o observație trecută prin propria subiectivitate, ne deschid spre cercetare expresia lucrurilor din jur. Acest act ne amintește să nu uităm că înconjurătorul, banalul, este parte din noi, atunci când devenim o alteritate a lui. Forma pe care artiștii o redau tușelor prezintă freamătul interior al artistului care rezoneaza cu lumea. Galbenul pal, portrete și peisaje vin sa ne readucă în prim-plan o atmosfera plastică în care culoarea și non-culoarea, pata și linia, cărbunele și acuarela, ne reamintesc de actul de a privi, atât natura, cat și imaginea plastică. ( dr. Delia Andrieș).
Andrei și Maria Morteci sunt artiști vizuali care trăiesc și lucrează în Iasi. Lucrările de desen, grafică, pictură, sculptură sunt inspirate de benzi desenate, fotografie, film, muzică, teatru, poezie, performance, arta bizantină, pictură și sculptură. Subiecte banale sunt puncte de plecare pentru introspecție și cercetare amănunțită a formelor pe care le ia realitatea atât în timp, cât și în spațiu. Pornind de la acestea, proiectele pe care le realizează împreună iau formă prin intervenții succesive, dezvoltându-se organic. (Andrei și Maria Morteci).
Vernisaj: Luni, 7 noiembrie 2022, ora 18:00, Galeriile de Artă ale Municipiului Iași ,,Dan Hatmanu’’;
Prezintă: Critic de artă Prof. univ. Dr. Petru Bejan.
Vă așteptăm!

Detalii

Începe:
7 noiembrie, 2022
Se termină:
14 noiembrie, 2022
Eveniment Category:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=580868340708986&set=a.528664565929364

Organizator

Muzeul Municipal Iași
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Galeriile de Artă ale Municipiului Iași „Dan Hatmanu” – Pasaj Sfânta Vineri
Anastasie Panu
Iași, Iași
+ Hartă Google