Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iași: Marți, 28 februarie 2023, de la ora 19:00, vă invităm la teatru. Juriul proiectului „Lecturi³”

28 februarie, 2023

🎭 Marți, 28 februarie 2023, de la ora 19:00, vă invităm la teatru. Juriul proiectului „Lecturi³” a desemnat piesa câștigătoare a acestei luni: „Manichiura roșie” de Erica Moldovan, actriță a Ateneului Național din Iași. Regia spectacolului-lectură, care va avea loc în sala Teatru³, este semnată de Irina Popescu-Boieru, iar din distribuție fac parte Haruna Condurache și Răzvan Conțu.

Intrarea este liberă, în limita locurilor din sală.

✒️ Erica Moldovan, cu o bogată activitate în teatru, regie și cinematografie, a fost inspirată în scrierea textului de o întâmplare din timpul actualului război din Ucraina, surprinzând „coliziunea dintre două universuri umane distincte prin gen, vârstă, educație, credință”:

Am dorit să prezint războiul dintr-o dublă perspectivă. Am încercat să nu încarc scriitura cu detalii politice sau militare exacte, atât pentru a-i asigura universalitate și longevitate – în speranța că această situație de criză politică va avea o finalitate cât mai curând – dar și pentru a mă putea concentra asupra aspectelor umane ale personajelor.

Inspirația în scrierea acestui text se datorează unui articol care datează din 4 aprilie 2022, despre o femeie, pe nume Iryna, al cărei trup neînsuflețit a zăcut, timp de o lună, pe străzile din Bucha, fără să fie revendicat. A fost recunoscută după 30 de zile, datorită manichiurii sale de către însăși manichiurista ei, după ce a văzut o poză care circula pe internet.

🎭 Proiectul „Lecturi³” are ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din România și Republica Moldova, prin realizarea unor spectacole-lectură, având ca suport piese de teatru ce nu au fost încă montate. Selecția textelor este realizată de către un juriu alcătuit din reprezentanți ai celor trei instituții partenere: Teatrul National “Vasile Alecsandri” Iasi, Muzeul Național al Literaturii Române Iași (prin FILIT) și ALECART.

Toți cei care doresc să se alăture proiectului Lecturi³ pot trimite piesele de teatru la adresa de e-mail: lecturi3@gmail.com.

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
str. V. Alecsandri nr. 6
Iași, Iași 700054 Romania
+ Google Map
View Venue Website