Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Iași: Muzeul „Mihai Codreanu” propune publicului vizitator, în cadrul proiectului Obiectul lunii, micro-expoziția Alexandru Grigore Suțu – 185, dedicată aniversării profesorului, publicistului și traducătorului Al. Gr. Suțu (1837-1895).

1 martie, 2022 - 31 martie, 2022

Muzeul „Mihai Codreanu” propune publicului vizitator, în cadrul proiectului Obiectul lunii, micro-expoziția Alexandru Grigore Suțu – 185, dedicată aniversării profesorului, publicistului și traducătorului Al. Gr. Suțu (1837-1895).

Obiectul expus este albumul de familie cu fotografii ale descendenților din ramura Natalia Suțu și Alexandru Grigore Suțu legat în piele, cu colțare și încuietoare din metal. Pe montura metalică centrală este filigranată efigia și coroana familiei Suțu.

Albumul a intrat în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași prin donația către Muzeul Teatrului Iași (azi Colecția „Istoria teatrului românesc”) a nepoatei lui Al. Gr. Suțu, dna Rodica Suțu (1913-1979), fiica renumitului publicist Rudolf Suțu.

Personalitate a celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, cu o activitate culturală diversă, Al. Gr. Suțu rămâne în istorie ca fiind printre primii traducători în limba franceză ai lui Mihai Eminescu, membru în diferite societăți (Junimea, Amicii Artelor), a Societății Dramatice Iași, cu preocupări în domeniul esteticii și al istoriei artelor, un apreciat pianist, un bun desenator, iar în plan pedagogic, un venerat profesor de limbă greacă și franceză la Academia Mihăileană și Liceul Național din Iași. Printre elevii pe care i-a avut s-au numărat și Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Mihai Codreanu.

Cu reputația de dascăl extrem de sever, care cu greu punea o notă mai mare de 7, știa să-și încurajeze elevii, să se facă plăcut și apreciat de ei. Lecțiile susținute de el erau ascultate cu mare interes atât pentru informațiile interesante furnizate, cât și datorită metodei pedagogice captivante. Elevii, de cele mai multe ori, învățau din respect pentru eminentul lor profesor.

Vizitând expoziția propusă, publicul va afla și povestea prin care Mihai Codreanu, elev cu medie mare la limba și literatura franceză, a ajuns ca la examenul de final de an al clasei a VI-a de liceu, pentru un răspuns bun dat sub formă de glumă, să rămână corigent.

Muzeograf Beatrice Panțiru (Muzeul „Mihai Codreanu” – Vila Sonet)

 

Fotografiile albumului pot fi văzute la Vila Sonet, în perioada 1-31 martie 2022, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Detalii

Începe:
1 martie, 2022
Se termină:
31 martie, 2022
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul „Mihai Codreanu” – Iași
Str. Rece nr. 5
Iași, Iași 700115 Romania
+ Hartă Google