Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iași: Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, organizează ediția a V-a a proiectului Caligrafii tematice.

13 februarie, 2023 - 31 martie, 2023

Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, organizează ediția a V-a a proiectului Caligrafii tematice.

Ediția din acest an are ca tematică poezia florilor. Proiectul-concurs de educație literară, Caligrafii tematice, a fost inițiat cu scopul de a readuce în actualitate caligrafia – arta și deprinderea ei, prin redescoperirea scriitorilor români clasici și intrarea în contact cu opera lor. Primele patru ediții ale acestui proiect marca MNLR Iași, coordonat de Lăcrămioara Agrigoroaiei, s-au bucurat de un real interes din partea publicului, iar lucrările de caligrafie primite la concurs au demonstrat implicarea concurenților, migala și creativitatea lor, unele dintre ele fiind cu adevărat impresionante.

Proiectul se desfășoară în două etape: un concurs de caligrafie la care pot participa toți cei interesați și o expoziție cu lucrările premiate. Înscrierile au loc în perioada 15 februarie – 31 martie 2023, iar termenii și condițiile de participare la proiect se găsesc mai jos.

Prima etapă constă într-o copiere cât mai elevată a unor fragmente din scrierile autorilor români, care au ca temă sau motive, florile, la alegerea fiecărui participant. Concursul se adresează tuturor celor care au învățat să citească și să scrie „de mână” și se va desfășura pe trei secțiuni, după categorii de vârstă: 10-19 ani, 20-40 de ani, peste 41 de ani. Doritorii vor copia caligrafic fragmentul ales și îl vor trimite sau depune la secretariatul Muzeului Național al Literaturii Române Iași (adresa: Muzeul Național al Literaturii Române Iași, str. Vasile Alecsandri nr. 6, cod poștal 700054, Iași), până la data de 31 martie 2023 (data poștei). Vor fi acordate premiile I, II, III și mențiuni, constând în diplome și cărți, pliante sau reviste, pentru fiecare categorie de vârstă. Juriul va fi format din specialiști ai MNLR Iași.

A doua etapă a proiectului constă într-o expoziție realizată cu lucrările câștigătoare ale concursului și organizată la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, în cadrul Festivalului Liliacului (6-7 mai 2023), când va avea loc și premierea participanților.

Termeni și condiții de participare la concurs:

  1. Concursul Caligrafii tematice

Tematica ediției: poezia florilor. Fiecare participant are libertatea de a alege autorul din care va realiza copierea.

Concursul are trei secțiuni, după categorii de vârstă: secțiunea I / 10-19 ani, secțiunea a II-a / 20-40 de ani, secțiunea a III-a / peste 41 de ani și constă în copierea caligrafică, pe foi A3, A4 sau A5, liniate sau veline, pe o singură parte, a unor fragmente, la alegere, din scrierile autorilor ediției.

Lucrarea trebuie expediată sau depusă la secretariatul instituției, în plic, pe adresa: Muzeul Național al Literaturii Române Iași, strada Vasile Alecsandri nr. 6, cod poștal 700054, cu mențiunile: Pentru Concursul Caligrafii tematice și secțiunea / categoria de vârstă, în perioada 15 februarie – 31 martie 2023 (data poștei). În plicul cu lucrarea se vor trimite datele de contact ale autorului caligrafiei (nume, prenume, localitate, adresă de domiciliu, număr de telefon, e-mail, instituție de învățământ și profesor îndrumător – dacă este cazul) și date despre volumul din care s-a făcut copierea caligrafică (autorul, titlul, editura, anul apariției, pagina/paginile unde apare textul lucrării trimise la concurs). Lucrările trimise nu vor fi returnate.

Vor fi acordate premiile I, II, III și mențiuni pentru fiecare secțiune, de către un juriu format din specialiști ai Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Premierea se va desfășura în data de 7 mai 2023, la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, în cadrul Festivalului Liliacului. Premiile neridicate vor fi expediate prin colet poștal.

  1. Expoziția temporară Caligrafii tematice

Lucrările premiate vor fi etalate într-o expoziție ce va fi organizată la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, în perioada 6-7 mai 2023.

Proiectul va putea fi întrerupt în caz de forță majoră printr-o decizie a Organizatorului, dar nu înainte de a anunța public pe website-ul: www.muzeulliteraturiiiasi.ro. Conform prevederilor art. 1.351 alin. (2) din Noul Cod civil, forța majoră este definită astfel: „forța majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil”.

Prelucrarea datelor personale:

În conformitate cu prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (cu modificările și completările ulterioare) și ale Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice, aveți următoarele drepturi privind colectarea și prelucrarea datelor personale: dreptul de intervenție asupra datelor (art. 14), dreptul de informare (art. 12), de acces la date (art. 13), de opoziție de a folosi datele dumneavoastră personale (art. 15), de a vă adresa justiției (art. 18). Pentru exercitarea acestor drepturi, vă puteți adresa cu o cerere scrisă, datată și semnată, la adresa de e-mail: muzeul.literaturii@gmail.com.
Datele personale colectate în condițiile expuse mai sus vor putea fi folosite și/sau transferate în scopuri de reclamă, marketing și publicitate, educație și cultură, înscrierea la newsletter, competiții, concursuri, reprezentând acordul dvs.;
La cererea scrisă a participantului, datată și semnată, expediată pe adresa de e-mail: muzeul.literaturii@gmail.com, organizatorul se obligă:

  • Să rectifice, să actualizeze, să blocheze, să șteargă sau să transforme în date anonime, în mod gratuit, datele a căror prelucrare nu este conformă cu dispozițiile legale;
  • Să înceteze prelucrarea datelor personale ale solicitantului.

Details

Start:
13 februarie, 2023
End:
31 martie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/evenimente/caligrafii-tematice-poezia-florilor/

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
str. V. Alecsandri nr. 6
Iași, Iași 700054 Romania
+ Google Map
View Venue Website