Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Iași: Obiectul lunii martie la Muzeul Național al Literaturii Române – exponat Art Nouveau – o zaharniță din metal argintat, realizată de renumita companie franceză Christofle

1 martie - 31 martie

😍 Obiectul expus este o zaharniță din metal argintat, realizată de renumita companie franceză Christofle, pionier mondial în producția de articole pentru servit masa de înaltă calitate, realizate integral sau doar placate cu metale prețioase, la prețuri accesibile. Din secolul al XIX-lea și până în prezent, Christofle nu s-a abătut vreodată de la motto-ul companiei „O singură calitate, cea mai bună”.
🔎 Vasul, de formă sferică, are două anse verticale de forma unor funii înnodate. Torțile, în partea de jos, au o împletitură plată de volute, iar la partea superioară se bifurcă în două fire. Capacul este detașabil, fără balama, și are un buton de prindere sub forma unei crenguțe cu flori în diverse stadii de înflorire. Baza zaharniței prezintă semnele distinctive ale celebrei Orfèvrării Christofle: ponson-ul de responsabilitate (marca producătorului), denumirea firmei, numărul articolului și marca de gramaj (procentajul materialului prețios folosit la placare).
😲 Povestea acestei firme datează din anul 1830, când tânărul Charles Christofle (1805-1863), la 25 de ani, a preluat frâiele micului atelier de bijuterii al familiei sale din cartierul Marais din Paris, strada de Bondy, nr. 56 (acum strada René-Boulanger). Cu abilități manageriale ascuțite, Charles a dezvoltat întreprinderea, ajungând lider industrial în domeniul producției de argintărie, cu fabrici în Franța și Germania și puncte de vânzare în toată Europa, Imperiul Rus și Otoman, și pe tot continentul american.
Detalii interesante puteți afla parcurgând textul scris de muzeografa Beatrice Panțiru, precum și vizitând Colecția„Istoria teatrului românesc” în perioada 1-31 martie 2023.

Detalii

Începe:
1 martie
Se termină:
31 martie
Eveniment Categories:
,
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=591905612981752&set=a.566952735477040

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul „Mihai Eminescu”
Bulevardul Carol I, nr. 31
Iași, 700507 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare