Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Iași: Obiectul lunii noiembrie la Muzeul Național al Literaturii Române – Calendar pentru săteni pe anul 1919, pregătit pentru tipar de Mihail Sadoveanu

1 noiembrie, 2022 - 30 noiembrie, 2022

Obiectul lunii noiembrie este un Calendar pentru săteni pe anul 1919, pregătit pentru tipar de Mihail Sadoveanu în primul an după mutarea la lași.
Cu o introducere despre Stăpânitorul anului și o Cronologie a evenimentelor importante din istoria lumii și a României Mari, despre diferite tipuri de sărbători și cum se socotesc sărbătorile, autorul notează fazele lunii, când răsare și apune soarele. De asemenea, oferă informații diverse, pentru fiecare lună a anului, în scurte rubrici precum: Sfaturi, Prevederea vremii, Însemnări istorice, Cuvinte Înțelepte.

Înaintat spre tipărire Editurii Alcalay, aceasta răspunde că „este în imposibilitatea de a executa această lucrare din cauză că timpul este foarte scurt și procurarea clișeelor necesare cere pe omul disponibil pentru această ocupațiune și care nouă ne lipsește acum”. Lipsa hârtiei a fost un alt impediment în tipărirea acestui calendar. în finalul adresei, editura îl înștiințează pe autor că „Prin Dl. Poponeți vă înapoiem manuscrisul calendarului”.

Calendarul nu a fost actualizat, iar cel pregătit pentru anul 1919 a rămas în manuscris, în arhiva familiei.

Acest manuscris sadovenian, inedit, aflat astăzi în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române lași, poate fi văzut la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, în perioada 1-30 noiembrie 2022.

Detalii

Începe:
1 noiembrie, 2022
Se termină:
30 noiembrie, 2022
Eveniment Categories:
,
Site web:
https://www.facebook.com/muzeulliteraturiiromane.iasi/photos/a.333177743450613/4984412794993728

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul „Mihail Sadoveanu”
Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12
Iași, 700489 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare