Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Iași: Obiectul lunii noiembrie la Muzeul Național al Literaturii Române – ceasul de buzunar ce a aparținut artistei Hariclea Darclée

5 decembrie, 2022 - 31 decembrie, 2022

Obiectul lunii decembrie este ceasul de buzunar ce a aparținut artistei Hariclea Darclée, una dintre cele mai mari soprane din toate timpurile.

🫶 Ceasul de buzunar cu trei capace are formă florală și încrustații în email negru și pietre albe, de asemenea florale, iar pe capacul al doilea o fotografie a unui copil – unicul său fiu, Ion Hartulari- Darclée.
Născută la Brăila în vara anului 1860 (10 iunie), Hariclea Darclée a cunoscut gloria scenei pe tot mapamondul: de la Lisabona la Buenos Aires, de la Milano la Constantinopol, de la București la Paris, de la Petersburg la Madrid. A cucerit aprecierea celor mai mari compozitori ai timpului său.
🎼A debutat la Paris în rolul Margaretei din Faust de Charles Gounod (care îi schimbă și numele original din Haricli în Darclée). Giacomo Puccini a scris rolul Floriei Tosca din opera Tosca special pentru vocea sa inegalabilă. A fost prietenă cu Regina Elisabeta (Carmen Sylva, pe care o considera una dintre cele mai bune prietene ale sale), era invitată și frecventa adesea casele regale europene.
Spre sfârșitul vieții s-a retras la București și a locuit într-un hotel sărăcăcios, în preajma gării. Era vizitată de artiștii epocii care, sub pretextul unor spectacole ce necesitau costume și accesorii speciale, cumpărau de la artistă piese de vestimentație și bijuterii. Era, de fapt, un mod elegant de a o ajuta financiar… Artista a murit în iarna anului 1939, în ziua de 12 ianuarie.
Obiectul lunii decembrie poate fi admirat la Colecția ,,Istoria teatrului românesc”, de marți până duminică, între orele 10:00-17:00. Concept: Laura Terente, muzeografă

Detalii

Începe:
5 decembrie, 2022
Se termină:
31 decembrie, 2022
Eveniment Categories:
,
Site web:
https://www.facebook.com/muzeulliteraturiiromane.iasi/photos/a.333177743450613/5073807229387617/

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
str. V. Alecsandri nr. 6
Iași, Iași 700054 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare