Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Iaşi: Portretul de şevalet în Ţările Române la începutul epocii moderne

11 mai, 2010 - 27 mai, 2010

”Portretul de șevalet în Țările Române la începutul epocii moderne”

Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iași vă invită marți, 11 mai 2010, ora 17.00 la vernisajul expoziției ”Portretul de șevalet în Țările Române la începutul epocii moderne”. Evenimentul este primul dintr-o serie de manifestări dedicate aniversării a 150 de ani de la înființarea Muzeului de Artă, pe 26 octombrie. Expoziția marchează și două evenimente internaționale foarte importante pentru viața muzeelor și percepția lor de comunitate: Noaptea Muzeelor Europene , organizată anul acesta pe 15 mai, și Ziua Internațională a Muzeelor sărbătorită pe 18 mai.

Expoziția ”Portretul de șevalet în Țările Române la începutul epocii moderne” conține 37 de lucrări din secolul al XIX-lea, dintre care unele nu au mai fost expuse niciodată, lucrări cu autor anonim, dar și lucrări a căror paternitate este certă, cum ar fi portretul lui Frederic Balș, realizat de Ion Balomir – pictorul venit la Iași de la Săliște, de lângă Sibiu și care împreună cu Ludovic Stawski a realizat pictura murală a Palatului Roznovanu.

Din categoria pictorilor străini prezenți în expoziție, amintim pe pictorul ceh Anton Chladek, din Banatul Sârbesc, profesor al lui Nicolae Grigorescu, pe italienii Niccolo Livaditti și Giovani Schiavoni, pe ungurul Constantin Daniel Rosenthal și nu în ultimul rând pe Gheorghe Asachi, cel care a invitat pictori străini în capitala Moldovei, contribuind astfel la dezvoltarea învățământului artistic local.

La începuturile picturii de şevalet din spaţiul românesc genul predominant a fost, prin excelenţă, portretul. Anterior, acest gen fusese privilegiul ctitorilor. Cel mai apreciat era „portretul de aparat”, în care subiectul poza mândru, înveşmântat în hainele rangului său şi însoţit de toate însemnele poziţiei sale sociale. Epoca celor dintâi lucrări de acest fel a fost marcată, deci, de moştenirea portretului votiv, dezvoltat pe linia picturii neobizantine. Dincolo de interesul artistic emanat de colecţia de portrete de la Muzeul de Artă din Iaşi, aceasta prezintă şi un mare interes documentar, fiind un tezaur nepreţuit pentru istorici şi genealogi, pentru studiul modelor şi mentalităţilor, pentru evoluţia vestimentaţiei.

Expoziția va fi deschisă până la finalul lunii mai în sala de expoziții temporare a Muzeului Unirii.

Director General,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Prezentarea Muzeului de Artă Iaşi în evidenţa CIMEC

Prezentarea Muzeului de Istorie a Moldovei în evidenţa CIMEC

Prezentarea Complexul Muzeal Național „Moldova” în evidenţa CIMEC

Detalii

Începe:
11 mai, 2010
Se termină:
27 mai, 2010
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, , ,

Organizator

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare