Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

În perioada 23-29 mai 2022, Laboratorul de conservare restaurare și Secția Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Județean Mureș, vor iniția acțiunea culturală intitulată „Workshop de restaurare icoane pe sticlă”.

23 May - 29 May

🇷🇴 WORKSHOP DE RESTAURARE ICOANE PE STICLĂ | 23 – 29 MAI 2022
În perioada 23-29 mai 2022, Laboratorul de conservare restaurare și Secția Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Județean Mureș, vor iniția acțiunea culturală intitulată „Workshop de restaurare icoane pe sticlă”. Alături de organizatorii mureșeni, vor participa invitați de la muzee și instituții de profil din țară: Universitatea Lucian Blaga, Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul de Istorie Patrimoniu și Teologie Protestantă – Sibiu, Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj Napoca, Biblioteca Județeană Panait Istrati – Brăila. Acestora li se vor alătura și restauratori independenți sau voluntari, de la firme de profil, respectiv: ART Statement S.R.L., S.C., Gyarmaty Company S.R.L.
⭐️ Deschiderea evenimentului va avea loc în data de 23.05.2022, ora 13:00 la Secția de Etnografie și Artă Populară; iar de la ora 16:00 vor începe lucrările efective ale workshopului.
Piesele care vor face subiectul lucrărilor workshopului sunt șapte icoane pe sticlă din patrimoniul Secției Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Județean Mureș, provenind din donația familiei Matei. Parte din colecția donată de această familie au fost expuse la Secția de Etnografie și Artă Populară cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor – 14 mai 2022, urmând ca după restaurarea celor selectate, acestea să fie expuse împreună.
🇭🇺 ÜVEGIKON-RESTAURÁLÓ MŰHELY | 2022. MÁJUS 23 – 29.
2022. május 23 – 29. között a Maros Megyei Múzeum Műtárgyvédelmi osztálya a Néprajzi és Népművészeti Osztállyal közösen rendezi meg Üvegikon-restauráló műhelyét. A marosvásárhelyi szervezők mellett az ország múzeumaiból és a szakterület más intézményeiből is érkeznek vendégek: a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem Társadalom- és Humántudományi Karának Történelmi Örökség és Protestáns Teológia Tanszéke, a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeum, valamint a Brăila-i Panait Istrati Megyei Könyvtár képviselői is jelen lesznek. Az ART Statement K.F.T. és a Gyarmaty Company K.F.T. cégek képviselői független restaurátorként vagy önkéntesként vesznek részt az eseményen.
⭐️ A rendezvény megnyitójára 2022.05.23-án, 13:00 órakor kerül sor a Néprajzi és Népművészeti osztály székhelyén;
16:00 órától kezdődnek a műhely tényleges munkálatai
A műhelymunka tárgyát a Maros Megyei Múzeum Néprajzi és Népművészeti osztályának hét üvegikonja képezi, amelyeket a Matei család adományozott. Az adomány egy részét a Múzeumok Éjszakája alkalmából 2022. május 14-én kiállították a Néprajzi és Népművészeti osztály székhelyén. A kiválasztott darabok restaurálása után a teljes adomány kiállítására kerül sor.

Organizer

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Mureș. Secția de Etnografie și Artă Populară
Piața Trandafirilor nr. 11
Târgu Mureș, Mureș 540049 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.