Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

În perioada decembrie 2020 – mai 2022 s-a desfășurat proiectul „Un muzeu educat – un muzeu modern şi implicat” / „An Educated Museum – a Modern and Involved Museum” realizat de Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, acțiunea cheie 1, educația adulților.

20 iulie, 2022 - 22 iulie, 2022

Proiectul „Un muzeu educat – un muzeu modern şi implicat”
realizat de Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
și finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+
În perioada decembrie 2020 – mai 2022 s-a desfășurat proiectul „Un muzeu educat – un muzeu modern şi implicat” / „An Educated Museum – a Modern and Involved Museum” realizat de Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, acțiunea cheie 1, educația adulților.

La acest program Erasmus+ au luat parte 3 voluntari și 6 angajati la 13 mobilități, cuprinzând cursuri, o conferință internațională, workshop-uri, vizite de studiu, job shadowing, în domeniul muzeologiei și educației muzeale. Toate aceste mobilități au constituit adevărate surse de inspirație pentru activitățile și proiectele viitoare ale echipei Muzeului Hărților
La cursul internațional „Effective and Innovative Techniques to Create Accessible and Attractive Cultural Offers” / „Tehnici eficiente și inovatoare pentru a crea oferte culturale accesibile și atractive” organizat de DOM SPANIA în oraşul Reus din regiunea Catalonia a Spaniei, colegii şi voluntarii participanţi din partea muzeului nostru au aflat despre mijloace prin care pot accesibiliza și pot face mai atractivă expunerea pentru noi categorii de public. Au luat parte la dezbateri cu privire la transformarea culturală în vremuri de pandemie și au aflat despre cazuri de bună practică din alte muzee de renume.
De asemenea, cu privire la domeniul Resurselor Umane s-a discutat despre instrumente şi platforme specifice, despre diversitate şi incluziune.
Conferinţa ICC International Cartographic Conference, care a avut loc la Florența (Italia) in decembrie 2021, a fost pentru angajații muzeului o experienţă de învăţare extrem de utilă, atat prin audierea prelegerilor susținute de cercetătorii din domeniul cartografiei, cât și prin experiența culturală pe care a oferit-o, și anume vizitarea unor muzee și expoziții minunate.

În programul conferinței a fost inclusă și prezentarea colegei noastre Ioana Zamfir privind un atlas teologic din secolul al XVI-lea, „Theatrum Terrae Sanctae”.

Temele atinse în cadrul conferinței au fost Patrimoniul cartografic în era digitală, Educația și învățarea continuă în domeniul Cartografiei, Cartografia și copiii, Inteligența artificială în cartografie.
Printre expozițiile și muzeele vizitate se numără muzeul de știință Museo Galileo, expoziția „Dall’Inferno all’Empireo. Il mondo di Dante tra scienza e poesia” prezentând Universul lui Dante între știință și poezie, precum și Sala Hărților din Galeriile Uffizi.
La Muzeul Orașului Viena / Wien Museum (Austria) doi muzeografi ai Muzeului Hărților au participat la un stagiu de observare participativă, în luna mai 2022. Aceștia au aflat cum funcționează departamentul de Strategie Digitală și cel de Educație, au cunoscut oameni de muzeu și au asistat la o parte din programul lor. In restul timpului, muzeografii noștri au participat la evenimentul Creative Days Viena, unde au avut loc discuții cu cercetători, curatori, artiști și experți culturali cu privire la modul în care tehnologia modelează experiența culturală a prezentului și viitorului.
Mobilitatea a cuprins vizite private și discuții behind the scenes cu angajați și manageri ai unor muzee precum Belvedere, MAK (Muzeul de Arte Aplicate Viena) și Volkskundemuseum (Muzeul de Artă Populară Viena).

De asemenea, din fondurile proiectului Erasmus+ „Un muzeu educat – un muzeu modern şi implicat” (2020-2022) a fost achiziționată o tablă interactivă care a fost deja montată în cadrul expunerii permanente și care are un important rol educativ, îmbogățind cunoștințele și experiența vizitatorilor în muzeul nostru. Tabla conține filmulețe despre hărțile vechi și vor fi încărcate mai multe aplicații cu diverse jocuri cu întrebări din geografie, care vă învață despre regiunile, statele și capitalele din întreaga lume.

Detalii

Începe:
20 iulie, 2022
Se termină:
22 iulie, 2022
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
Str. Londra nr. 39
București, București 011762 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare