Loading Events

« All Events

Institutul Național al Patrimoniului vă invită în zilele de 17, 18 și 19 iunie să participați la Zilele Europene ale Arheologiei 2022 (ZEA)!

17 June - 19 June

📢 Institutul Național al Patrimoniului vă invită în zilele de 17, 18 și 19 iunie să participați la Zilele Europene ale Arheologiei 2022 (ZEA)!
⚒ ZEA reprezintă ocazia ideală pentru a descifra tainele siturilor arheologice și pentru a explora cele mai noi descoperiri privitoare la istoria unor civilizații dispărute.
🧐 Cercetătorii în domeniul arheologiei, arheologii, sunt invitați să se întâlnească cu publicul, să organizeze vizite pe sit, conferințe și tururi ghidate prin care să conecteze patrimoniul arheologic cu comunitățile locale (pentru mai multe exemple de întâlniri cu publicul, accesează https://journees-archeologie.fr/c-2022/lg-en/romania/Home ).
🏛 Prima serie de evenimente de acest tip, parte dintr-un fenomen european, a fost organizată la inițiativa Ministerului Culturii din Franța în 2010 și s-a extins, treptat, în mai multe țări europene. Din 2020 sărbătorim Zilele Europene ale Arheologiei și în România.
📌 Descoperă pe site activitățile organizate anul acesta, vezi ce ți se potrivește și care dintre ele se leagă de orașul, satul sau regiunea ta. Harta evenimentelor este în curs de actualizare, pe măsură ce noi organizații înscriu activități, așa că vă invităm să o consultați periodic.
…….
🏛 Muzeul George Severeanu, parte din structura Muzeului Municipiului București, vă așteaptă în zilele de 17, 18 și 19 iunie cu ghidaje gratuite, între orele 10:00 – 17:00.
🏺Medicul radiolog George Severeanu a fost un pasionat colecţionar de antichităţi, adunând în cursul vieţii artefacte valoroase. Seria de obiecte arheologice din colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” cuprinde vase greceşti antice, statuete de lut, bronzuri şi marmură, sticlărie romană, geme şi camee antice, ceramica aparţinând culturilor Cucuteni, Vădastra, Wietenberg şi Boian. Colecţia numismatică a dr. George Severeanu, una dintre cele mai valoroase din România, este constituită din cca. 9000 de piese din diferite perioade istorice: monede greceşti autonome şi provinciale, geto-dace şi celtice, emisiuni romane şi bizantine, monede medievale ale Ţărilor Române, precum şi piese moderne şi contemporane.
💁‍♂️Închisă la începutul anilor ’90, din cauza stării de conservare precare, casa doctorului Severeanu a fost restaurată, iar începând cu anul 2013 a găzduit mai multe expoziţii tematice cu patrimoniu arheologic şi numismatic.
🎥Muzeul Municipiului București pregătește, de asemenea, pentru data de 17 iunie, lansarea online a două filme documentare scurte, având ca teme restaurarea pieselor arheologice din patrimoniul muzeului, respectiv cercetările derulate în situl arheologic de la Gumelnița.
Mai multe detalii puteți afla pe:
Pagina de Facebook Muzeul George Severeanu
🏃‍♂️Participă la Zilele Europene ale Arheologiei 2022 și hai să vorbim despre patrimoniul arheologic la viitor!
📸Sursă foto: Cristi Oprea, Muzeul Municipiului București

Organizer

Institutul Național al Patrimoniului
View Organizer Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.