Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Între datele de 4-6 Octombrie, Muzeul Național de Artă Timișoara are onoarea de a găzdui conferința „Barocul olandez – cartografiere și digitalizare în context european”

4 octombrie, 2023 - 6 octombrie, 2023

Parte a proiectului Baroque Reloaded și ZoomIn Baroque

Între datele de 4-6 Octombrie, Muzeul Național de Artă Timișoara are onoarea de a găzdui conferința „Barocul olandez – cartografiere și digitalizare în context european” în colaborare cu Foundation for Cultural Inventory, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România și Universitatea de Vest Timișoara. În cadrul acestui eveniment operele de artă flamande și olandeze din colecția permanentă a MNART vor fi inventariate și incluse într-o platformă internațională, astfel sporind vizibilitatea patrimoniului muzeal. Această deschidere a orizonturilor culturale are loc într-un moment propice, încadrându-se în lunga listă de activități ale muzeului în anul Capitalei Culturale Europene.

Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România a inițiat primul contact cu MNART și va facilita deplasarea echipei de istorici de artă olandezi la Timișoara. Importanța acestui eveniment, atât pentru muzeu precum și pentru oraș este de netăgăduit, având în vedere necesitatea digitalizării în secolul al XXI-lea. Includerea în platformele internaționale este un aspect fundamental al cercetării în epoca contemporană, reprezentând o oportunitate remarcabilă pentru dezvoltarea cartografierii operelor de artă.

Programul conferinței se va desfășura pe perioada a trei zile, data de 4 octombrie fiind aleasă pentru conferința deschisă publicului, în cadrul căreia specialiștii muzeului și ai fundației vor prezenta, începând cu ora 10:30, teme legate de istoria și dezvoltarea artei olandeze în contextul socio-cultural al secolului al XVII-lea, importanța relației dintre om și mediul său înconjurător, fie el exterior sau interior, relație reflectată de tema peisajului și repectiv a scenei de gen și cercetările legate de proveniența unor opere din colecțiile MNART, precum și identitatea personajelor reprezentate.

Pe data de 5 octombrie, se va desfășura inventarierea propriu zisă a lucrărilor, alături de mebrii echipei muzeului și a invitaților olandezi, iar pe data de 6 octombrie va avea loc diseminarea rezultatelor și planificarea colaborărilor ulterioare.

Date fiind caracteristicile Barocului olandez, care este o ramură distinctă a stilului opulent, adaptat culturii și sensibilităților Europei protestante, această activitate a fost inclusă în cadrul amplei redefiniri a curentului propusă de proiectul Baroque Reloaded și ZoomIn Baroque, continuând desciderea către tehnologizare a Muzeului Național de Artă din Timișoara în contextul anului 2023, în care urbea de pe Bega are distincția de a fi Capitală Europeană a Culturii.

Details

Start:
4 octombrie, 2023
End:
6 octombrie, 2023
Event Category:

Organizer

Muzeul de Artă Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Timișoara
Piața Unirii Nr. 1
Timișoara, Timiș 300085 Romania
+ Google Map
View Venue Website