Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Jud. Bistriţa-Năsăud: Ziua Porţilor Deschise – Situl arheologic Beclean – Băile Figa – sâmbătă, 25 septembrie 2021

25 September, 2021

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni organizează sâmbătă, 25 septembrie 2021, evenimentul ‘’Ziua Porților deschise la situl arheologic Băile Figa’’. Toți cei interesați vor avea ocazia să urmărească o zi din viața de teren a arheologilor și să vadă cele mai interesante descoperiri din campania acestui an.
Situl arheologic de la Băile Figa, jud. Bistrița Năsăud, este cel mai bogat și relevant sit arheologic de exploatare preistorică a sării din toată Europa de Sud-Est și Est-Centrală. Dincolo de faptul că cercetarea acestui sit contribuie în mod substanțial la reconstituirea exploatării preistorice a sării, acesta conține sute de structuri și artefacte preistorice de lemn bine păstrate datorită nămolului sărat în care se află.
Prin abundența materialului lemnos situl de la Băile Figa este pe departe cea mai generoasă sursă de lemn preistorică din toată Europa de Est, Sud-Est și Est-Centrală. Studierea materialului lemnos din acest sit deschide perspective nebănuite privind crearea unei scări dentrocronologice specifice Transilvaniei.”
În campania din anul 2021 este în curs de cercetare o structură formată din lemne de diferite forme și dimensiuni (denumită convențional Structura 1-XV-2018) identificată la adâncimea de cca. 0.75 m de la suprafața actuală a terenului, pe o lungime de 5 m a fost dezvelită partea superioară a unui gard de lemn, relativ rectiliniar. În jumătatea nordică a acestuia, pe o lungime de 2.5 m, gardul este format din 12 scânduri masive și 4 pari înfipți în poziție verticală în nămol. Acestea, pe ambele laturi, sunt strâns flancate de 4 pari orizontali. La 2.5 m sud, pe aceeași linie, este dezvelit un fragment mare de troacă înfiptă în poziție verticală în nămol, precum și 5 pari aflați în aceeași poziție. Între scândurile verticale din partea nordică a gardului și fragmentul de troacă, în profilele ambelor trepte, până aproape de masivul de sare, este surprins conturul unui posibil șanț, lat de cca. 1 m și adânc de cca. 1.3 m.
În prezent suprafața arheologică (Suprafața XV) a fost extinsă în sectorul de nord, nord-vest și vest, în scopul identificării conturului acestei Structuri1-XV-2018 și a elementelor din lemn care i-au aparținut.
Din cercetările anterioare efectuate în anul 2014, în dreptul și în imediata apropiere a acestora, direct pe roca de sare, a fost dezvelită o aglomerare de pari masivi culcați pe roca de sare, suprapusă de o aglomerare de vreascuri.
Colectivul de cercetare este format din următorii arheologi: dr. Valerii Kavruk, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic, dr. Anthony F. Harding (Universitatea Exeter), arheolog expert, membru al Academiei Britanice; dr. Dan Buzea; drd. Puskas Jozsef, dr. Dan Ștefan, dr. Maria Magdalena Ștefan, dr. Radu Iustinian Zăgreanu, dr. Dan Lucian Vaida.
Vă așteptăm!
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
Sf. Gheorghe, jud. Covasna,
str. Gábor Áron, Nr.16
Tel: 0267314139
secretariat@mncr.ro

Details

Date:
25 September, 2021
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/mncro/posts/4829573137066275

Organizer

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni – Sfântu Gheorghe
View Organizer Website

Venue

Situl arheologic Băile Figa
oraş Beclean, Bistrița-Năsăud Romania + Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.