Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lipova: În luna aprilie sunteți invitați la Muzeul Orașului Lipova să aflați povestea exponatului lunii, obiect care face parte din Colecția Sever și Marilina Bocu a Complexului Muzeal Arad.

1 April - 30 April

EXPONATUL LUNII LA MUZEUL ORAȘULUI LIPOVA /
CASA SEVER BOCU
În luna aprilie sunteți invitați la Muzeul Orașului Lipova să aflați povestea exponatului lunii, obiect care face parte din Colecția Sever și Marilina Bocu a Complexului Muzeal Arad.
Prin proiectul muzeal ”Exponatul lunii” muzeul arădean aduce în atenția publicului bunuri de patrimoniu național și european mai puțin cunoscute, ”obiecte care spun o poveste” despre oameni și faptele lor din trecut.
Exponatul lunii aprilie este o scoarța, executată cu mare măiestrie la războiul de țesut, în două ițe din bumbac, pe fond roșu, ornamentată pe tot câmpul cu vrâste în culorile negru galben, albastru, verde. Remarcabil la această piesă este motivul tricolor cu un deosebit impact vizual, care separă celelalte motive decorative.
Piesa face parte din colecția de țesături a Marilinei Bocu, pasionată iubitoare a artei populare românești. În incinta Casei Bocu din Lipova, Marilina Bocu înființa, în perioada interbelică, un atelier de țesătorie în sprijinul femeilor văduve și fetelor ramase orfane după Războiul cel Mare. Lucrările de artă românească produse la Lipova au fost prezentate publicului de peste ocean cu prilejul vizitei istorice a Reginei Maria în Statele Unite ale Americii din anul 1926, când Marilina Bocu, apropiată a Familiei Regale, a fost invitată să participe la această vizită pentru a promova frumusețea artei populare românești.
La arestarea lui Sever Bocu în anul 1950, perchiziția efectuată în casa familiei din Lipova a făcut ca întreaga colecție, de o rară bogăție a cusăturilor și broderiei românești, alături de alte comori rezultate ale îndemânării țăranului român, să cadă pradă acelei ”oarbe cavalcade negre, plină de spumoasă mânie”, așa cum numește Marilina Bocu, securitatea comunistă.
CASA SEVER BOCU DIN LIPOVA
Casa Sever Bocu, azi Muzeul Oraşului Lipova, a fost construită în secolul al XVIII-lea, pentru ca un secol mai târziu să intre în proprietatea familiei Missici. După Marea Unire, în anul 1922, clădirea era cumpărată de Sever Bocu și Marilina Bocu, soția ilustrului om politic bănățean. Familia Bocu a făcut reparaţii substanțiale, modificări, dar s-a păstrat planul general, oferindu-i un aspect monumental, de palat în stil franţuzesc, elegant şi rafinat. Casa Sever Bocu din Lipova era la vremea respectivă atât locuință personală cât și edificiu cultural, care adăpostea o colecție de etnografie și un muzeu amenajat de Marilina Bocu. După arestarea lui Sever Bocu, în noaptea de 5/6 mai 1950 și încarcerarea sa în Închisoarea de la Sighet, proprietățile familiei, inclusiv Casa Bocu din Lipova, au fost confiscate. În anul 1958 în Casa Sever Bocu era inaugurat Muzeul Oraşului Lipova.
Muzeul Oraşului Lipova, înfiinţat în anul 1958 şi redeschis după o renovare radicală în actuala înfăţişare în anul 2001, este parte a Complexului Muzeal Arad, la fel şi Colecţia Ştefan Crişan, devenită una publică din anul 1986.
Lipova, Str. N. Bălcescu 21
Program vizitare: marți-duminică, 09.00-17.00.
Text: Corina Dubeștean
Imagine și montaj: Nelu Scripciuc

Organizer

Complexul Muzeal Arad
View Organizer Website

Venue

Muzeul Orășenesc Lipova
Str. Nicolae Bălcescu nr. 21
Lipova, Arad 315400 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.