Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lugoj: “UN NUME, O FAMILIE, UN ORAȘ: NICOLAE BRÎNZEU ȘI LUGOJUL” -expoziție foto-documentară-

7 June - 28 June

“UN NUME, O FAMILIE, UN ORAȘ: NICOLAE BRÎNZEU ȘI LUGOJUL”
-expoziție foto-documentară-
Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, în colaborare cu Primăria Municipiului Lugoj și Episcopia Greco-Catolică de Lugoj are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției foto-documentare “UN NUME, O FAMILIE, UN ORAȘ: NICOLAE BRÎNZEU ȘI LUGOJUL”.
Manifestarea se va desfășura marți, 7 iunie 2022, ora 18.00, la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj(Clădirea Preparandiei greco-catolice de fete), str. Ep. Dr. Ioan Bălan, nr.4.
Vizitatorii vor putea descoperi, în vitrinele expoziționale, piese cu valoare artistică, istorică şi memorialistică ce au intrat recent în patrimoniul cultural al muzeului lugojean(în anul 2021),fiindu-ne donate de membrii familiei Brânzeu.
La realizarea expoziției au contribuit reprezentanți ai instituției noastre, dar și donatorii cărora Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj le mulţumeşte pentru generozitatea acestui gest și pentru încrederea acordată. Prin introducerea în colecțiile muzeului nostru, exponatele vor deveni accesibile publicului larg, dar și cercetătorilor.
Nicolae Brînzeu (1883-1962) a fost unul dintre numeroşii preoţi ardeleni care și-a dedicat viața și cariera atât Bisericii Greco-Catolice, cât și orașului în care a trăit. A ajuns în 1920 la Lugoj ca protopop, devenind apoi canonic consilier eparhial al Episcopiei şi funcţionând ca prepozit capitular până în 1947, anul pensionării sale. Nicolae Brînzeu s-a devotat cu totul concetățenilor săi lugojeni și a scris mereu despre orașul în care a trăit. Cei patru copii ai lui, care au absolvit Liceul „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, au avut și ei o carieră remarcabilă, ușor de reconstituit din cărțile, actele, scrisorile și jurnalele păstrate.
“Acesta este motivul pentru care noi, cei trei nepoți ai părintelui Brînzeu, am înființat muzeul dedicat bunicului nostru, având ajutorul Episcopiei Greco-Catolice, al Primăriei orașului și al Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj. Pe de o parte, am vrut să subliniem contribuțiile aduse de familia Brînzeu bisericii, științei și culturii bănățene; pe de altă parte,sperăm că obiectele expuse reușesc să oglindească felul cum s-a trăit aici cu un secol în urmă.
Păstrându-le pentru generațiile mai tinere, ele vor ilustra o formă de viață care astăzi a devenit istorie și vor dovedi că în ciuda unor greutăți ivite din cauza timpurilor agitate, oamenii pot rămâne fermi în credinţa şi adevărurile lor spirituale ”, a declarant prof. dr. Pia Brânzeu.
Daciana Vuia

Details

Start:
7 June
End:
28 June
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/MuzeuLugoj/photos/a.1600869109938036/5419502341408008/

Organizer

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj
Str. N. Bălcescu nr. 2
Lugoj, Timiș 305500 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.