Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

MARe/Muzeul de Artă Recentă lansează o campanie specială de achiziții de artă contemporană românească între 10 mai – 10 iunie 2020. Lucrările vor fi achiziționate de la artiști și de la galeriile de artă.

10 mai, 2020 - 10 iunie, 2020

E albastră!

  • MARe/Muzeul de Artă Recentă lansează o campanie specială de achiziții de artă contemporană românească între 10 mai – 10 iunie 2020. Lucrările vor fi achiziționate de la artiști și de la galeriile de artă.
  • Programul este deschis tuturor artiștilor și galeriilor din București și din țară. Propunerile de achiziții vor fi trimise pe adresa office@mare.ro. Denumirea emailului va fi „Achiziții – E albastră!” și numele artistului.
  • Nu există limită de vârstă, de datare sau de număr al lucrărilor propuse. Nu există limitări tehnice. Campania este deschisă tuturor genurilor de artă – pictură, sculptură, fotografie, video, performance, instalații audio-video. Singurul reper avut în vedere este calitatea muzeală a lucrărilor propuse, capacitatea lor de a figura în colecția permanentă a muzeului sau în expozițiile temporare viitoare.
  • Colectivul curatorial MARe va selecta și va evalua propunerile primite. Campania se va realiza integral din fonduri private.
  • În septembrie 2020 MARe va deschide expoziția E albastră!, unde publicul și specialiștii vor fi invitați să descopere și să aprecieze rezultatele campaniei.

 

***

Ce trebuie să conțină dosarul:

  1. Scurtă prezentare (sau CV) a ofertantului, în format Word sau pdf., care să conțină datele de contact: număr de telefon și adresă de email.
  2. Denumirea, anul și datele tehnice ale lucrării.
  3. Prezentare foto (în format jpg sau png) sau video (MP4) ale lucrărilor propuse. Tot MP4 se va folosi și-n cazul lucrărilor video.
  4. Lucrările audio vor fi trimise în format MP3.
  5. Sunt acceptate si linkuri către siteuri în care sunt prezentate lucrările propuse.
  6. Va fi precizată calitatea juridică a ofertantului (persoană fizică sau juridică).
  7. Va fi precizată localitatea în care se află lucrările propuse spre achiziționare.
  8. Ofertantul garantează că este îndrituit să ofere lucrările respective spre achiziție și că nici un alt deținător de drepturi asupra acestora nu poate interfera în procesul de achiziție.

 

Lucrările care vor participa la jurizarea finală vor fi aduse la MARe de catre ofertanți.

MARe ii va contacta pe cei ale caror lucrări intră în jurizarea finală.

NOTĂ: MARe garantează confidențialitate deplină cu privire la numele ofertantului și la oferta făcută de acesta (lucrări, preț, parole de acces – în contextual în care ofertantul prezintă lucrarea pe un cont care nu este public) etc.

Ofertantul garantează confidențialitatea deplină privind negocierile pe care le poartă cu MARe.

MARe/Muzeul de Artă Recentă salută decizia Ministerului Culturii de a începe un proces de achiziționare a artei românești contemporane. Este un gest de susținere, dar și un apel la solidaritate. Apel la care MARe, singurul muzeu privat de artă din România, se grăbește să răspundă fără ezitare. După luni de izolare este nevoie de un impuls puternic pentru a relansa viața culturală. Acum există galerii care și-au pierdut spațiile din pricina carantinei și artiști asupra cărora izolarea a avut un impact material grav.

Artiștii au nevoie de susținere pentru că ei sunt cei care creează ceea ce galeriile propun, iar muzeele expun. Galeriile trebuie susținute pentru că în jurul lor se coagulează comunitatea artistică. În jurul lor se creează grupări, curente, școli, colecționari. La rândul lor muzeele confirmă, consacră, stabilesc canoane și educă, extind comunitatea artistică spre publicul larg.

Toți am fost afectați de lunile de izolare. MARe nu face excepție. Dimpotrivă, a înfruntat izolarea pe cont propriu, asemenea artiștilor și galeriștilor privați. Un muzeu de artă se poate închide pentru public, dar asta nu înseamnă că își încheie activitatea. Expunând și conservând în săli și în depozite un remarcabil patrimoniu de artă românească reprezentativă, produsă din anii 60 și până la ora actuală, MARe a fost în permanență activ. Serviciile de mentenanță, de pază și de supraveghere sau de administrare, păstrarea temperaturii și a umidității optime, prezența zilnică online, activitățile curatoriale, de arhivare, cercetare și realizare de texte au continuat la fel ca înainte de starea de urgență. Cu toate cheltuielile implicate.

În perioada izolării, MARe a derulat (și derulează) proiecte online, cu artiști și curatori ai muzeului. În „Fugit de-acasă” Dumitru Gorzo a fost rezident în muzeu timp de o săptămână, perioadă în care a produs zeci de desene și acțiuni prin care a interpretat lucrări din colecția permanentă. Prin „Dincolo de Carantina de Fier” artiștii care au fost sau sunt expuși cu lucrări la MARe, în expoziții temporare sau în colecția permanentă, ne-au trimis mesaje din izolare. Fotografii, texte, înregistrări video și/sau audio de la artiștii Daniel Djamo, Roberta Curcă, Róbert Köteles, Regina Ionescu, Marian Zidaru și Gheorghe Ilea au fost deja publicate pe pagina noastră de Facebook sau de Instagram și vor fi urmate de alte și alte mesaje.

Singur în MARe” reprezintă o serie de scurte prezentări video în care Erwin Kessler, curator și director al muzeului, oferă într-un discurs liber o perspectivă inedită asupra lucrărilor, a artiștilor și a grupurilor de artiști expuse și expuși în muzeu, subliniind rolul vital al acestora în istoria recentă a țării și rolul esențial al privirii de aproape a lucrărilor de artă, în experiența unică pe care o oferă muzeul.

Una pe zi” este un veritabil tur ideal al muzeului. Zilnic, curatorii Ioana Șerban și Cristian Vechiu ne sunt ghizi, prin textele pe care le produc special pentru acest program, prezentând colecția permanentă într-o ordine prin care publicul descoperă nu doar lucrările, ci și resorturile curatoriale care le-au adus împreună. Pe traseul artei se descoperă altfel (poate cel mai bine!) mersul unei societăți, al unei țări, al unei istorii.

Izolarea a reprezentat pentru MARe o provocare dură, la doar un an și jumătate de la deschiderea muzeului. Dar MARe nu s-a deschis pentru a se închide, ci pentru a rămâne, pentru a crește. Campania de achiziții E albastră! reprezintă un angajament, o depășire a defetismului prin acțiune.

Albastrul este culoarea oficială MARe și totodată culoarea libertății și a anului 2020. Echipa MARe, printr-un efort complementar aceluia al Ministerului Culturii, arată prin această infuzie de capital privat într-o piață afectată de pandemie că momentul actual nu este o situație fără ieșire. Autoritățile, muzeele, artiștii, galeriștii de artă, colecționarii și publicul fac parte dintr-o unică echipă. Cu personalități și perspective diferite, dar care se sprijină și se definesc reciproc.

Detalii

Începe:
10 mai, 2020
Se termină:
10 iunie, 2020
Categorie Eveniment:

Organizator

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare