
„Metamorfozele câmpiei”, expoziție de acuarelă a artiștilor Dorin Manea și Silviu Ioan Soare, la Muzeul Dunării de Jos din Călărași
22 mai - 20 iunie
„Metamorfozele câmpiei”, expoziție de acuarelă a artiștilor Dorin Manea și Silviu Ioan Soare, la Muzeul Dunării de Jos din Călărași
Marți, 23 mai, ora 16,00, se va deschide la Muzeul Dunării de Jos din Călărași, expoziția de acuarelă „Metamorfozele câmpiei” a artiștilor Dorin Manea și Silviu Ioan Soare. Doi plasticieni activi pe simezele instituțiilor de cultură din orașul nostru, aceștia vor expune lucrări inspirate de peisajul câmpiei, de bălțile din apropiere, de lumea florilor și a ierburilor, dar și imagini rămase în sufletul lor în urma unor călătorii ori amintiri despre lumea pitorească a copilăriei, văzută prin filtrul experiențelor de atelier de acum.
În acuarelele lui Dorin Manea se observă preferința ochiului pentru spațiile ample de culoare pe suprafața cărora sufletul privitorului își regăsește momentele sale de contemplare. Acest lucru se datorează unei pensulații specifice artistului inspirată de orizontul amplu al Câmpiei Bărăganului sau al Dobrogei, spații pictogene, care au influețat stilul artistului, bazat pe un complex de tușe diferite, unele prelungi și gestuale, altele mai precis implicate în configurarea unei imagini recognoscibile. Lui Dorin Manea îi place să surprindă cadrele luminoase ale naturii, cu transparențele lor metamorfozate de limpiditatea zilelor însorite, care s-au modificat de-a lungul anilor din punct de vedere tehnic și estetic. De la griuri atent așezate în compoziții inedite, explicite ca subiect, dar exaltate tonal pe suprafața lucrărilor prin multă lumină, Dorin Manea a ajuns astăzi să utilizeze culori vii, rezultate din vecinități prin contraste, difuziuni și diluții conduse până în punctul laviurilor și al diminuării aproape totale a intensităților de culoare.
Îmagini înmagazinate în memorie în urma călătoriilor, peisaje pitorești, amintirea satului bunicii și flori de tot felul, îl determină pe ceramistul Silviu Ioan Soare să se apropie de tehnica acuarelei, care îi permite să prelucreze imaginile după principiile stilizării, obținând variante expresive de a modela culoarea și elementele preluate din realitate. Respectul pentru desen și compoziție, pentru note picturale și contraste calorice exaltând diferitele zone ale lucrărilor, implică o mișcare în câmpul mijloacelor de expresie, adiacentă, dar imediat perceptibilă. Sentimentul dominant este cel al liniștii depline, care fixează pe suprafața uscată a hârtiei locuri neumblate, izolate sau mistificate prin abundența luminii calde, prin efectele de atmosferă și prin comunicare naturii cu sensibilitatea artistului. Consolidarea structurii compoziționale se desfășoară printr-o analiză a formelor generale ale imaginii, peste care intervin impresia directă despre motiv, rolul elementelor selectate, sudând plastic registrele, analizând intensitățile luministice și frumsețea culorii, care imprimă stări de beatitudine.
Ana Amelia Dincă