Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Miercurea Ciuc: expoziția ,,Zestrea minerală a României” la Muzeul Oltului și Mureșului Superior, 23 februarie – 12 iunie 2024

23 februarie - 12 iunie

Vernisajul expoziției ,,Zestrea minerală a României” la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, vineri, 23 februarie 2024, de la ora 12,00
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și Muzeul de Mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare, alături de colaboratori, anunță deschiderea expoziției “Zestrea minerală a României” la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, aceasta fiind a 15-a locație pe harta expoziției. Vernisajul va avea loc la sediul muzeului, în data de 23 februarie, ora 12:00. Expoziția rămâne deschisă vizitării până în data de 12 iunie 2024.
Expoziţia ,,Zestrea minerală a României” cuprinde mineralele descrise pentru prima oară în România precum şi cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul țării noastre. Partenerii Muzeului de Mineralogie din Baia Mare în acest proiect sunt Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG), de la care au fost împrumutate 41 de piese mineralogice. Proiectul s-a bucurat şi de implicarea Academiei Române, prin consultanța ştiinţifică a regretatului academician Gheorghe Udubaşa.
S-a pornit de la ideea că patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului. Puţină lume cunoaşte că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială, recunoscute de International Mineralogical Association. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun). Eşantioane din categoriile amintite se găsesc în diverse colecţii din ţară, în cadrul diferitelor muzee sau instituţii de învăţământ superior. Fondul cel mai bogat, dar departe de a fi exhaustiv, îl deţine Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti. Alte instituţii, cum ar fi Universităţile din Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti, posedă şi ele unele din mineralele-premieră. Din acest motiv, entităţile enumerate se regăsesc în lista partenerilor şi colaboratorilor pentru acest proiect.
Din cele 38 de minerale amintite, au putut fi identificate şi împrumutate doar 27, restul neputând fi localizate ca eşantioane pe teritoriul României. Muzeul de Mineralogie Baia Mare deţine, la rândul său, numeroase mostre de acest tip, reprezentând 8 minerale ce au fost descrise în premieră şi peste 30 de asociaţii minerale ce sunt caracteristice doar spaţiului maramureşean.
Expoziţia cuprinde 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice – descrise pentru prima oară în România sau carateristice spaţiului naţional, şi muzeografice – eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorul.
Vă așteptăm!
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
Sf. Gheorghe, str. Gábor Áron, Nr.16
Tel.: 0267314139
Muzeul Oltului și Mureșului Superior
Miercurea Ciuc, str. Petofi Sandor, nr. 23
Tel.: 0266317726

Detalii

Începe:
23 februarie
Se termină:
12 iunie
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=883661330435388&set=a.451413820326810

Organizatori

Muzeul Oltului și al Mureșului Superior
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni – Sfântu Gheorghe
Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Loc de desfășurare

Muzeul Oltului și al Mureșului Superior – Miercurea Ciuc
Str. Petöfy Sandor nr. 23
Miecurea Ciuc, Harghita 530210 Romania
+ Hartă Google
Telefon
http://www.mncr.ro