Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Mogoșoaia: Dialog asupra privirii la Cuhnia de la Mogoșoaia

5 February, 2012

Dialog asupra privirii

Florentina Voichi este pictoriţă şi scriitoare în aceeaşi măsură.

Ca scriitoare practică o formulă care glisează permanent între egoficţiune, poem şi eseu, licitând puternic imaginaţia auctorială şi imaginarul unor zone predilecte ale civilizaţiei europene : Renaşterea, manierismul, barocul.

Cartea pictorei, publicată de autor la editura Vinea, în 2007, stă mărturie pentru dialogul permanent între cuvânt şi imagine, între intelect şi privire.

O artă pare a o impulsiona pe cealaltă, un tip de expresie îl provoacă, rafinează, îl dezvoltă şi explică pe celălalt. Figurativul ei se raportează la arta italiană a Renaşterii şi manierismului, dar este impregnat de spiritul naratoarei care observă misterul, umbra, lumina anume a unei ore, nu atât astrale, cît a înţelegerii.

Născută la Craiova în 1953, artista a absolvit acolo Liceul de arte şi apoi Institutul de arte plastice N. Grigorescu din Bucureşti în 1977, expunând rar, la Craiova în 1987 şi în capitală în 1990 şi 1996. O scurtă incursiune în Italia după îndelunga frecventare a bibliotecii, o adâncită cercetare a muzeelor, o privire atentă la magia luminii incită scriitorul şi-l provoacă pe pictor. Rezultatul – notabil – poate fi apreciat în expoziţia Dialog asupra privirii, deschisă la Galeria Cuhnia de la Mogoşoaia.

Ceea ce propune – revizitând Renaşterea şi pe maeştrii ei italieni – pictora Florentina Voichi este o mărturie (uneori teatralizată) a dialogului său cu pictura ca parte a culturii europene dar şi ca mod specific, sapienţial, al privirii îmbogăţite de memorie şi adâncite în subiect pentru a-i surprinde aura de mister, expresia de efigie memorabilă, cu discretă, inerentă melancolie.

Vernisajul expoziţiei va avea loc duminică 5 februarie, la orele 16.

Curator : Doina Mândru

Details

Date:
5 February, 2012
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
View Organizer Website

Venue

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
Str. Valea Parcului nr. 1
Mogoșoaia, Mogoșoaia 077135 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.