Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Mogoșoaia: expoziția „Colecția Vrâncean”, curatoriată de Mimi Necula, Gheorghe Pogan și Nicolae-Ioan Vrâncean, 14 martie – 15 aprilie 2024

14 martie - 15 aprilie

Joi, 14 martie 2024, de la ora 09:00 se va deschide la Galeria Parter Palat a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” Mogoșoaia, expoziția intitulată „Colecția Vrâncean”, curatoriată de Mimi Necula, Gheorghe Pogan și Nicolae-Ioan Vrâncean.
Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 17 martie 2024, ora 16:00.
GALERIA CĂLĂTOARE
”Povestea acestei colecții începe cu ani buni în urmă (2003), cu încercarea avocatului Vrâncean de a face din Vama Buzăului un loc de ținut minte și de vizitat pentru sculpturile în aer liber realizate de cei mai cunoscuți sculptori români contemporani. După primul an, atenția celor de acolo s-a îndepărtat de artă și de posibilitatea de a face din Vamă o zonă turistică rivală cu Măgura Buzăului și faleza de la Galați.
Vrâncean și-a schimbat și el prioritățile. A mutat totul la Hărman și, doar din propriul buzunar, a pornit un simpozion anual, consacrat inițial mozaicului, dar continuat până astăzi și cu pictură, sculptură și grafică. La edițiile anuale ale simpozionului au început să apară și artiști din străinătate ori artiști români din diaspora. Așa a apărut colecția și mai apoi galeriile de artă ”Amfitryon de la Hărman”, pe cale de a deveni un complex muzeal de artă contemporană. Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2021 și expoziția premianților au făcut din Hărman și din colecția Vrâncean, pentru câteva zile, dar și pe mai departe, capitala rurală a artei românești.
Colecția și galeria și-au început călătoria spre memoria și amintirile contemporanilor cu expoziția de la Muzeul Brukenthal, a continuat cu galerii de artă din importante centre artistice din țară pentru a poposi, la 20 de ani de la începuturi, la Galeriile de artă ale Academiei Române, cu un omagiu adus creatorilor plecați fizic dintre noi, dar care au poposit, ani de zile, ei și creația lor, în simpozioanele și galeriile de la Hărman. Multe dintre creațiile acestor artiști omagiați post mortem se regăsesc pe simezele acestei expoziții alături de creațiile altor importanți artiști contemporani, fiind prezente în importanta și impresionanta Colecție Vrâncean.
Pentru că Hărmanul este un loc al descătușării libertății artistice, multe din creațiile expuse sunt rodul eliberării artiștilor de constrângeri stilistice, rodul experimentelor pe care ei și le-au permis în căutarea noului în creația proprie, dar sunt la fel de valoroase pentru arta românească și pentru istoria ei contemporană.
Tot ce s-a întâmplat și se întâmplă la Hărman, a dus la supranumele simpozioanelor și colecției: Fenomenul Hărman. Cu expoziția de la Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia colecția își continuă călătoria prin lume, dar și prin istoria artelor contemporane”.
Gheorghe POGAN
Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe data de 15 aprilie 2024 și poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00.
Organizatori: Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” și Asociația AVV.
Parteneri media: Agerpres, Amos News, Vector-Revistă de Arte Vizuale și Cultură.

Details

Start:
14 martie
End:
15 aprilie
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/304894282610301/?ref=newsfeed

Organizer

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
View Organizer Website

Venue

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
Str. Valea Parcului nr. 1
Mogoșoaia, Ilfov 077135 Romania
+ Google Map
View Venue Website