Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Mogoșoaia: expoziția de pictură SPIRA MIRABILIS a artistului Dorin Apreutesei.

9 septembrie, 2023 - 8 octombrie, 2023

Sâmbătă, 9 septembrie 2023, de la ora 17:00 se va deschide la Galeria Parter Palat a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” Mogoșoaia, expoziția de pictură intitulată SPIRA MIRABILIS a artistului Dorin Apreutesei.
Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe data de 8 octombrie 2023.
„Dintre toate conceptele transpuse în limbaj artistic, indiferent de natura lui, armonia este cel mai articulat, cel mai râvnit ca punct terminus al unor căutări ce încununează o operă. Armonia într-o operă lirică, armonia într-o lucrare de artă, armonia in natură…acea înlănțuire ordonată matematic și regăsită în aproape toate aspectele vieții înconjurătoare, conform căreia prezentul sau referința este suma experiențelor imediat anterioare, intr-o repetitivitate dusă la scara universului….
Unii îi spun Șirul lui Fibonacci. Alții îi spun, pur si simplu, spirala vieții.
Sau…SPIRA MIRABILIS, asa cum, de altfel, și-a intitulat cercetarea plasticianul Dorin Apreutesei, începută încă din anii de studii la Universitatea de Arte din București, sub indrumarea profesorului Petru Lucaci. O cercetare dusă pana la explorarea și extrapolarea temei ce a generat o serie de lucrări care constituie filonul expoziției de la Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, din luna septembrie. Aparent, ca o incursiune în lumea vegetală atat de ofertantă ca reprezentare plastică, Spira Mirabilis este, de fapt melanjul dintre științele exacte și cele umaniste, transpus, însă, in limbajul universal al picturii. Redând înlănțuiri succesive, repetitive, dar, paradoxal, unice, păstrând proporțiile matematice, Dorin Apreutesei se lasă fascinat de modelul prin care natura, universul, și-a creat propriul ritm si propria arhitectură, generand forme care se circumscriu aceleași formule matematice – de la vrejul viței de vie care se înlănțuie spre lumină, întru supraviețuire, la lăstari care sugerează viața, atat prin cromatica vivace, cât și prin dinamica indusă de forma ce descrie spirale ale existenței din lumea vegetală și animală deopotrivă, sugerând discret ideea perpetuării, a continuității transgeneraționale, ca o moștenire ce duce, cu ea, bagajul experientelor sau existențelor anterioare. Aceeași idee este reprezentată și în seria mai nouă, STAMINE, unde este sugerată, poate mult mai pregnant, fiind dublată de o inducere a erotismului uman, transpuns in registru vegetal. Senzualitatea formei și a culorii florilor amplifică mesajul și intenția artistului de a crea o paralelă între cele două forme de existență condiționate de aceeași parametri. Reproducerea sau repetivitatea, ca element ce leagă cele doua serii de lucrări, este motorul ce alimentează însăși existența și îmbracă forma seducției.
Expoziția lui Dorin Apreutesei este un excurs plastic ce include, pe de o parte, reprezentarea figurativă a vegetalului, ce crează corespondențe semantice la nivelul interpretării dar și al regăsirii ca formulă a existenței lumești, iar pe de altă parte, o sugerare a întregului arsenal de simboluri al caror sens converg către repetitivitatea ciclurilor vieții.
Petalele, asociate feminității iar stamina, masculinității, sunt “vehicul” la nivel de concept, dar si de limbaj plastic, al perpetuarii vieții, o metafora a păcatului originar ce a generat, însă, miracolul vieții”.
Mimi Necula
Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, între orele 10:00-18:00, iar sâmbăta și duminica, în intervalul orar 10:00-19:00.
Parteneri media: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Agerpres, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Trinitas TV, Modernism, Amos News, Timpul, Roportal, Onlinegallery.ro, Propagarta și Evenimentemuzeale.ro

Details

Start:
9 septembrie, 2023
End:
8 octombrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1005822640608705/?ref=newsfeed

Organizer

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
View Organizer Website

Venue

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
Str. Valea Parcului nr. 1
Mogoșoaia, Ilfov 077135 Romania
+ Google Map
View Venue Website