Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Mogoşoaia: Noaptea Muzeelor la palatul Mogoşoaia

17 May, 2009

Duminica 17 mai, incepind cu orele 17, palatul Mogosoaia invita la un periplu in zona Adriaticii cu ocazia vernisajului expoziţiilor: Umbria, tarim al intalnirilor, expunere reunind 58 de opere de pictura, sculptura, ceramica apartinind unei selectii de artisti italieni activi in regiunea Perugiei, curator Paolo Nardon, si Drumul p atratelor, (The path of the squares), imaginat de Desa Petricici Vlahutin, sculptorita din Croatia propusa de curatoroarea Olivia Nitis.

Ziua internationala a muzeelor devine astfel ocazia privilegiata a unei semnificative intalniri intre culturi, artisti si public in mijlocul gradinilor inmiresmate de parfumul miilor de irisi infloriti.

Oaspetii italieni ai Mogosoaiei sunt: Centrul Expoziţional Rocca Paolina, dr. Pier Luigi Neri, directorul pentru politici culturale al Provinciei Perugia si plasticienii

Sestilio Burattini, Claudio Carli, Carlo Carnevali, Silvano D’Orsi, Romano Mazzini, Fausto Minestrini, Lucilla Ragni.

Manifestarea face parte dintr-un proiect mai amplu care a debutat la Perugia iunie 2008

cu Dialog in oglinda, expozitie de arta plastica romano-italiana, si va continua in 31 mai la Rocca Paolina cu prezentarea a 7 plasticieni romani reuniti sub semnul Mitologiilor subiective.

Liniile pure ale patratelor in spatiu imaginate de Desa Petricic Vlahutin sunt animate de caldura proprie lemnului dar si de duhul mestesugului, inventie si realizare aflandu-se intr-un raport de perfect echilibru. Este echilibrul unei sensibilitati moderne care se regaseste in constructele abstracte ale matematicii si ciberneticii ce insufletesc planurile, transformandu-le in volume oprite de gestul artistului dintr-o rotire, ori din alunecarea lenta, in jurul sau de-a lungul propriei axe. Demersul artistic al Desei Vlahutin vizeaza insa mai mult decit sculptura abstracta, autoarea imaginand adevarate arhitecturi miniaturale, concentrate spatiale oferind privitorului multiple desfasurari de planuri, jocuri de umbra si lumina, de plin si gol, al caror punct de pornire il aflam an patratele colorate, pictate obsesiv de-a lungul intregii vieţi de Josef Alberts. Artista reviziteaza febril şi fertil arta hiperraţionalistă a Bauhausului, refacand punti intre constructivism, arta concreta si minimalism. De aceea ne putem usor imagina aceste vlastare ale ale perfectiunii geometrice aparind undeva, in studioul lui Walter Gropius de la Bauhaus, alaturi de sculpturile lui Moholy-Nagy, sau in orice muzeu, alaturi de panzele lui Vassarely.

Centrul cultural pune la dispozitia publicului un autobuz de la Piata Chibrit, statia de metrou 1 Mai, la orele 16.00

Doina Mandru

Details

Date:
17 May, 2009
Event Categories:
,
Event Tags:
, , ,

Organizer

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
View Organizer Website

Venue

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
Str. Valea Parcului nr. 1
Mogoșoaia, Mogoșoaia 077135 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.