Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Mogoşoaia: Palatele Brâncoveneşti de la porţile Bucureştiului

7 September, 2008 - 7 November, 2008

Centrul Cultural Palatele Brancovenesti-Mogosoaia, va invita la expozitia retrospectiva de pictura – autor Gheorghe Iacob. Expozitia cuprinde picturi si acuarele din ultima perioada de creatie. Perioada in care expozitia poate fi vizitata este 7 septembrie – 7 noiembrie 2008.  Gheorghe Iacob, născut în 1925, a studiat începând cu 1946, pictura cu Eustaţiu Stoenescu, Nicolae Dărăscu, desenul cu Steriadi şi sculptura cu Mihai Onofrei.
Incapabil să cedeze presiunilor ideologice, a ales constant condiţia de simplu colaborator al unor remarcabili plasticieni precum Ion Biţan, Ion Nicodim, Şerban Gabrea şi s-a retras într-o prolifică muncă de atelier. Cu      Gheorghe Iacob, a cărui zgârcenie în a-şi arăta  propria creaţie a fost egalată doar de Florin Mitroi, pătrundem în vastul teritoriu al artei exclusiv de atelier, cea care răspunde doar libertăţii intime a creaţiei şi curajului celor puţini de a se însingura cu resemnată seninătate, dintr-o superioară exigenţă faţă de sine.
Acest tip de artist, cu destin asumat marginal, recunoscut doar de un cerc restrîns, a funcţionat ca un mic maestru.
Cuvântul inaugural va fi rostit de domnul Dan Hăulică, preşedintele de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă şi curatorul expoziţiei. Este prima retrospectivă a maestrului octogenar care a fost prezent, între 1957 şi 1996, cu exigenţă şi parcimonie extremă, pe simezele majorităţii bienalelor de Pictură şi Sculptură, ale Saloanelor Municipale, precum şi în cîteva manifestări internaţionale memorabile, unde a expus în grup, alături de alţi 6 sau 8 plasticieni români.

Expoziţia de la Palatul Mogoşoaia cuprinde picturi şi acuarele aprţinând ultimelor decenii de creaţie, mărturii ale inepuizabilei capacităţi a pictorului de a extrage din real, cu mijloacele abstracţiei lirice, o poezie intensă.

Aura Cosoreanu, Doina Mândru

Details

Start:
7 September, 2008
End:
7 November, 2008
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
View Organizer Website

Venue

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
Str. Valea Parcului nr. 1
Mogoșoaia, Mogoșoaia 077135 Romania
+ Google Map
View Venue Website