Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Mogoşoaia: Redeschiderea sezonului expoziţional la Palatul Mogoşoaia

5 April, 2009 - 10 May, 2009

duminica 5 aprilie, orele 16

Semn de Aer – Ileana Dana Marinescu

Expoziţia Semn de aer a Ilenei Dana Marinescu reuneşte lucrari de tipul obiectului cu destinatie parietală. Colajele şi asamblajele artistei din materiale diverse (metal, sticla, pietre semipretioase) ating un palier decorativ de tip modernist pe alocuri cu trimitere la zona Dada, prin optiunea pentru recilare, utilizarea materialelor reziduale in compoziţii surprinzatoare şi ironice, dar şi la un soi de mecanicism cu parfum arhaic. Spre deosebire de dadaişti Ileana Dana Marinescu nu mizează pe hazard, ci pe un ludic controlat.

Ileana Dana Marinescu si-a creat, de-a lungul deceniilor, un stil propriu şi rafinat. Expozitiile sale dedicate tematic au reusit sa trezeazcă in privitor stari variate: de la bucurie la intrigă, de la curiozitate la umor.

Discursul plastic de atmosferă rarefiata decantat din expoziţia Semn de aer se integrează neconditionat in spatiul intim al Foisorului palatin.

Curatoare Olivia Nitis

5 aprilie – 10 mai, Parterul Palatului, vernisaj 5.04 orele 17

Arta şi România în anii ‘ 80-’90 : Ştefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu

Expoziţia dedicată artei româneşti din ultimele decenii are două particularităţi majore care o disting de toate demersurile expoziţionale recente.

Pe de-o parte, ea focalizează asupra unei perioade nevralgice din istoria ţării, respectiv anii 80, anii celei mai acute şi dramatice depresii economice, sociale şi politice din istoria noastră recentă, şi perioada imediat următoare acestora, anii 90, anii bulversantei tranziţii, care au marcat răsturnări de valori determinante, adaptări, avînturi şi eşecuri răsunătoare.

Pe de altă parte, expoziţia realizează această frescă cu funcţie analitică prin intermediul operei celor mai importanţi trei artişti care, în chip semnificativ, au fixat jaloanele critice ale libertăţii de conştiinţă în anii 80 (prin lucrări ce denunţă acţiunea devastatoare a unui sistem opresiv generalizat, ce afectase fibrele cele mai profunde atît ale conştiinţei cît şi ale vieţii de zi cu zi), artişti care nu au contenit însă, nici în anii 90, să demaşte rătăcirile, violenţa şi frustrările unei perioade caracterizate de definiţii mai mult sau mai puţin originale ale democraţiei.

Expoziţia Ştefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu este mai mult decît o incursiune în istoria artei contemporane. Ea este o veritabilă radiografiere antropologică a tragismului istoriei noastre recente. De aceea, expoziţia va fi însoţită de un masiv volum, o publicaţie care va conţine, pe lîngă reproduceri ale lucrărilor din expoziţie, mărturii scrise ale celor trei artişti (din anii 80-90), facsimile după schiţe şi desene ale acestora, studii critice de istoria artei contemporane, eseuri de antropologie istorică, dar şi o amplă cronologie (ilustrată) a civilizaţiei materiale, politice şi sociale din România anilor 80-90, în care vor fi marcate jaloane diverse pentru schiţarea lumii româneşti din respectiva perioadă, de la congresele PCR pînă la lozuri şi reclamele la Loto-Prono, de la cozile la alimente pînă la explozia mass media, TV şi a buticurilor anilor 90.

Toate acestea vor constitui materia unei premiere expoziţionale şi editoriale în România: primul bilanţ al schimbărilor dramatice recente din spaţiul vizual autohton.

Expoziţia este realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român, curator:

Erwin Kessler

Centrul Cultural pune la dispozitia publicului un autobuz de la Piata Chibrit, statia de metrou 1 Mai, la ora 15,30

 

Details

Start:
5 April, 2009
End:
10 May, 2009
Event Category:
Event Tags:
, , , ,

Organizer

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
View Organizer Website

Venue

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
Str. Valea Parcului nr. 1
Mogoșoaia, Mogoșoaia 077135 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.