Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul ASTRA organizează miercuri, 10 iulie 2019, un atelier interactiv de cosit traditional

10 iulie, 2019

Muzeul ASTRA organizează miercuri, 10 iulie 2019, un atelier interactiv de cosit traditional. Vizitatorii interesați pot afla, într-un cadru sigur și organizat, cum se folosește coasa strămoșească, dar și tradițiile pe care le impune acest fenomen, cel al cositului. Inițiativa face parte din Programul Grădină și Peisaj în Muzeul ASTRA.

Vor fi puse la dispoziția publicului interesat coasele pregătite pentru toți cei care sunt dornici să lucreze în rând cu clăcașii nostril. Ca în satul de altădată, la prânz, în hotarul fâneței se va mânca slană cu ceapă.

Locația aleasă este fâneața din sectorul Textile, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Ora: dis de dimineață, de la 7:00

BACKROUND INFO
În vechime, cositul ierbii avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau atunci când aveau de cosit și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute – piatra de ascuțit) dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă! Vizitatorii muzeului vor fi martorii unor practici din vechime, atunci când pornitul la fâneață mobiliza întreaga familie, mai ales pe tați și pe feciori.

Vă așteptăm!

Details

Date:
10 iulie, 2019
Event Category:

Organizer

Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu
View Organizer Website

Venue

Complexul Național Muzeal „ASTRA” – Sibiu
Piaţa Mică nr. 11 - 12
Sibiu, Sibiu 550182 Romania
+ Google Map
View Venue Website