Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru, vă invită, începând cu data de 26 noiembrie 2022, la expoziţia de fotografie „Liviu Rebreanu – Amintiri din «Cuibul visurilor»”.

26 noiembrie, 2022 - 31 decembrie, 2022

‼️‼️‼️„Liviu Rebreanu – Amintiri din «Cuibul visurilor»”!
„De Maieru, deci, se leagă toată copilăria mea și toate amintirile asupra primului contact cu lumea exterioară. Eram de vreo doi ani și jumătate când ne-am mutat în Maieru”. „În Maieru am trăit cele mai frumoase şi mai fericite zile ale vieţii mele…”. Sunt doar două mărturisiri ale marelui romancier Liviu Rebreanu legate de satul în care acesta a copilărit, de anii în care a fost cel mai fericit, de cuibul în care a avut primele visuri. Nu e de mirare că legătura cu această localitate şi cu oamenii de aici a fost păstrată pe tot parcursul vieţii acestuia, copilul sau şcolarul de altădată revenind apoi aproape în fiecare an, regăsindu-şi de fiecare dată cuibul, scriind aici nu doar în amiaza forţei sale de creaţie, dar şi în perioada ce marchează, prin scrisul său granitic, înălţarea în universalitate.
Iată, că însoţindu-l pe marele scriitor, la fel ca de atâtea dăţi, revenim şi noi în „Cuibul visurilor”, în acest loc al făgăduinţei, presărat cu balsam de linişte şi stropi de fericire, într-o lume poate uitată, o lume în care viaţa e un vis, iar sufletul este fericit. Revenim pentru a retrăi amintiri, pentru a vedea locurile în care a copilărit şi a revenit, gazdele la care a fost primit pe parcursul atâţior ani, pentru a ne întâlni cu prietenii lui de odinioară, cu colegii de şcoală şi cu atâtea amintiri… Revenim pentru a-l regăsi pe marele romancier…
Sub egida Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud şi a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru, vă invită, începând cu data de 26 noiembrie 2022, la expoziţia de fotografie „Liviu Rebreanu – Amintiri din «Cuibul visurilor»”.
Marcăm 137 de ani care s-au scurs de la nașterea marelui romancier, care a văzut lumina zilei la data de 27 noiembrie 1885. Refacem şi noi, alături de marele scriitor, drumul parcurs de Rebreanu prin aceste locuri, de-a lungul întregii vieţi. Îl refacem prin expoziţia aceasta care adună mai bine de 50 de instantanee. De la gazdele care l-au primit chiar de când a sosit pentru prima dată aici, de la casele în care a stat în gazdă, nu doar la început, ci de atâtea ori când revenea, până la colegii de şcoală şi prietenii atât de dragi lui. De la multele tradiţii şi obiceiuri descoperite pentru prima dată, de la moara din Arini unde era jocul satului, de la şcoala cu clopt în care a şi scris o parte din opera sa până la Societatea Culturală „Liviu Rebreanu” formată doar din studenţi măiereni, ajunşi mai târziu profesori, jurişti, preoţi, publicişti etc, societate care şi-a dus existenţa şi după trecerea sa în nefiinţă. Totul în memoria lui. Câte nu ar mai fi de spus!? Sunt atât de multe amintiri legate de tot ce a trăit scriitorul în locul în care, după cum mărturiseşte acesta, a fost cel mai fericit. Amintiri redate, şi de această dată, prin această expoziţie de fotografie.
Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru în perioada 26 noiembrie – 31 decembrie 2022, de miercuri până duminică, între orele 9 – 17.
Responsabil proiect: Muzeograf, Viorel-Daniel Partene
Vă aşteptăm cu mult drag!
Manager,
Dr. Alexandru Gavrilaş

Detalii

Începe:
26 noiembrie, 2022
Se termină:
31 decembrie, 2022
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=638679874711859&set=a.215790273667490

Organizator

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul „Cuibul Visurilor” – Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
190
Maieru, Bistriţa-Năsăud 427130 Romania
+ Hartă Google