Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, vă invită, în data de 5 octombrie 2022, de la ora 18:00, la vernisarea lucrării de sculptură monumentală „Scara Lumii”, operă a artistului clujean Liviu Mocan. Evenimentul va avea loc în curtea sediului muzeului, Palatul Bánffy, în prezența autorului și a invitaților săi.

5 octombrie, 2022

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită, în data de 5 octombrie 2022, de la ora 18:00, la vernisarea lucrării de sculptură monumentală „Scara Lumii”, operă a artistului clujean Liviu Mocan. Evenimentul va avea loc în curtea sediului muzeului, Palatul Bánffy, în prezența autorului și a invitaților săi.

Sculptorul Liviu Mocan, născut în anul 1955, este o personalitate bine cunoscută și apreciată pe scena artistică națională și internațională. A studiat la Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în anul 1975. A absolvit apoi Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu, Secția Sculptură, promoția 1991. Pe lângă expozițiile găzduite în sălile unor prestigioase galerii și muzee de artă, acesta a realizat și numeroase sculpturi monumentale de for public. Are amplasate astfel de lucrări în numeroase locuri aflate în România, dar și în țări din Europa, America de Nord, Africa și Noua Zeelandă.

În municipiul Cluj-Napoca, lucrările de for public ale lui Liviu Mocan pot fi văzute în Piața Unirii (Stâlpi Împușcați), curtea colegiului Academic (Sămânță), Liceul Creștin Emanuel (Ad Astra), spațiul verde din fața Bibliotecii Județene Octavian Goga (Arcul Limbii Române), Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu (Rugby) ș.a.

Lucrarea Scara Lumii, realizată în alamă, cu dimensiunile 3,00 x 2,39 x 1,26 m, face parte dintr-un ciclu de cinci lucrări, intitulat Arhetipuri. Această operă a sculptorului Liviu Mocan a fost donată Muzeului de Artă Cluj-Napoca de către Jubilee College, Cambridge, din Marea Britanie. În cadrul vernisajului, vor rosti alocuțiuni invitații: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Jonathan Tame, director al Jubilee Centre, Alexandra Rus, istoric și critic de artă, Horia Avram, istoric și critic de artă, Anamaria Bocăniciu, doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai. Evenimentul va fi completat de un recital, interpretare în premieră, pe sculptura de alamă, a două lucrări muzicale de către Cristian Bence Muck, compozitor și David Mocan, cornist.

Details

Date:
5 octombrie, 2022
Event Category:
Website:
https://www.macluj.ro/exhibitions/liviu-mocan-scara-lumii-sculptura

Organizer

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Venue

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Google Map
View Venue Website