Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul de Artă Craiova organizează în perioada 12 mai – 12 iunie 2023 expoziția „SILVAN un portretist între literații, muzicienii și actorii secolului XX”.

12 mai, 2023 - 12 iunie, 2023

Muzeul de Artă Craiova organizează în perioada 12 mai – 12 iunie 2023 expoziția „SILVAN un portretist între literații, muzicienii și actorii secolului XX”. Aceasta cuprinde 40 de lucrări de grafică semnate Silvan Ionescu, care surprind portretele unora dintre cele mai de seamă personalități ale vieții culturale românești din secolul trecut, de la Constantin Brâncuși, George Enescu sau Elena Farago, până la Ion Țuculescu, Marin Sorescu sau Tudor Gheorghe.
Toate lucrările expuse au fost donate muzeului prin grija fiului său, reputatul istoric de artă prof. univ. dr. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu” din București. Acestea vor întregi colecția muzeului care deține deja patruzeci și cinci de lucrări ale artistului.
Silvan Ionescu s-a născut în comuna Dobrun, din fostul județ Romanați în data de 30 iulie 1909. Urmează primele două clase în Oltenia, iar restul claselor primare în Județul Prahova, la Băicoi și Câmpina. Își face studiile liceale la Liceul Sfinții Petru și Pavel din Ploiești, luându-și bacalaureatul în anul 1929.
În anul 1927 debutează la revista Să nu te superi că teʹnjur, editată de compozitorul Ionel Fernic. Elev la liceu fiind, de frica repercusiunilor, semna cu pseudonimul „MIMU I”.
În toamna anului 1929, după bacalaureat, tatăl său avea să îl trimită în Germania la Fabrica de materiale de sondaje petroliere „Alfred Wirth”, în orașul Erkelenzunde, unde face practica obligatorie pentru a fi primit la Politehnică. În anul 1930 s-a înscris la Technische Hochschule din Berlin-Charlottenburg, secția Arhitectură. La recomandarea profesorului de plastică de la Politehnică,a fost admis să frecventeze Kunst-Akademie, unde a urmat cursul de anatomie, desenul după modele vii.
În anul 1935 a terminat Technische Hochschule-Berlin-Charlottenburg, cu diploma de Inginer-Arhitect, cu recomandarea de a-și face și teza de doctorat cu tema „Vechiul sat oltenesc”.
După stagiul militar a fost angajat la Firma RIMMA și a proiectat locuințe, apoi a fost numit diriginte de șantier pentru Fabrica de armament de la Mărgineanca-Plopeni, din Jud. Prahova.
Începând din 1937 va colabora la Universul Literar și ulterior la revistele culturale din capitală precum: Gazeta Literară (devenită mai apoi România Literară), Luceafărul, Contemporanul, Secolul XX, Teatrul, Viața Românească, Manuscriptum, Neuer Weg, Neue Literatur, Tribuna României, Amfiteatru, sau la cele din provincie, Ramuri, Ateneu, Argeș, Cronica, Steaua,Tribuna.
Silvan Ionescu a avut o relație strânsă de prietenie cu majoritatea personalităților pe care le-a portretizat de-a lungul vieții, printre care amintim: Tudor Arghezi, Mihnea Gheorghiu, Spiru Vergulescu, V.G. Paleolog, I.D. Sârbu, Amza Pellea, Lucian Blaga sau Marin Sorescu.
Deși a fost un portretist de mare forță, a evitat sistematic să practice desenul satiric politic, care risca să-l plaseze pe autor într-o poziție vulnerabilă, în funcție de schimbarea guvernelor și a simpatiilor geopolitice ale conducătorilor. Abia din 1990, după împlinirea vârstei de 80 de ani, petrecând mult timp în faţa televizorului, a început să facă, pentru propria plăcere, portretele trecătorilor oameni politici, fără intenția de a le publica.
Cronicar în imagini al vieții culturale vreme de peste 70 de ani, din 1927 până în 1999, Silvan a lăsat o moștenire iconografică perenă care surprinde cele mai importante personalități ale culturii române din secolul XX.
Expoziția va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 17:00. Publicul va avea acces gratuit în ziua de 13 mai 2023 între orele 17:00 și 24:00 cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor” și în prima miercuri din luna iunie.

Details

Start:
12 mai, 2023
End:
12 iunie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1433457777505305/

Organizer

Muzeul de Artă Craiova
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Craiova
Palatul Constasntin Mihail, Calea Unirii nr. 15
Craiova, Dolj 200419 Romania
+ Google Map
View Venue Website