Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul de Artă Vizuală Galați prezintă în perioada 24 noiembrie – 19 decembrie 2021, sub genericul „Autori ai Afișului de patrimoniu”, o selecție de 21 afișe

24 noiembrie, 2021 - 19 decembrie, 2021

Muzeul de Artă Vizuală Galați prezintă în perioada 24 noiembrie – 19 decembrie 2021, sub genericul „Autori ai Afișului de patrimoniu”, o selecție de 21 afișe semnate de autori de marcă ai genului, nume ce au făcut succesul genului atât în țară cât și în străinătate , lucrări realizate cu precădere în perioada anilor 60, 70, abordând teme culturale, socio -politice, dezarmare, egalitate de șanse, industrializare, propagandă, turism, sport și, în această colorată paletă tematică ilustrând măiestria și maturitatea abordării plastice ale autorilor lor.
Afișul contemporan e ilustrat pe simeze începand de la Iosif Molnar (Jozsef) (1907, Târgu Mureș – 1983, Viena) , șeful catedrei de grafică a Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu în anii 50, prezent cu succes pe simezele Expozițiilor Internaționale de Afiș de la Breslau și Paris și Iosif Cova (24 iulie 1912, Tinca, jud. Bihor- 1984, București) profesor de desen și afiș între 1950 – 1956, funcționând concomitent ca secretar al secției de grafică al UAP și ca președinte al FP și caricaturist la “Scânteia”. Dacă Molnar optează pentru acuratețe, implicând semnul și litera în puternicul mesaj transmis în seria „Le droit au travail” , sau mixează subtilitatea cromatică și forța, rafinamentul liniilor în “Cupa Davis”, pe Iosif Cova il recunoaștem în “Cuba”, intr-o imagine de un deosebit impact vizual, foarte expresivă , și care convinge, dincolo de ideea militantă, prin evidente calități plastice. „Salonul republican de desen și gravură „ al lui Nicolae Sârbu ( 14 mai 1943, Morunglav, Olt), datat 1973, realizat în tempera, prezintă cu acuratețe stilul anilor intr-o imagine de rafinament plastic, subliniind vigoarea, impactul liniei.
Pe Zamfir Napoleon ( 1926) îl întâlnim în “ Centenarul Brâncuși”, afiș datat 1976, într-o imagine volumetrică simbol , în timp ce pe Jean Eugen îl descoperim în doua afișe prezentând destinații turistice de succes – “Delta Dunării” și “Sighișoara”, care surprind prin prospețimea culorilor și a compoziției. Radu Veluda (24 aug.1927- 26 oct. 1973), grafician și nume important în afișul contemporan, e reprezentat printr-un afiș realizat în guașă, tempera, tuș și bronz, intitulat „Ansambul românesc de folclor”. Dovedind calități de culoare și desen, afișul se remarcă prin tonurile proaspete precum și prin jocul echilibrat între linie și pată. Despre Radu Veluda vorbește in cartea ei „Mai de ieri, mai de departe..”, Anamaria Smigelschi (30 mai 1938, București), colegă cu acesta pe simeze și in frumoșii ani 70. Pe Ileana Micodim (1929, Craiova – 2005, București), nume important al graficii contemporane românești, o recunoaștem prin rafinamentul liniilor și dinamica specifice artistei, în “Spații cucerite”.
Expoziția prezintă de asemenea pe Constantin Pohrib cu “Pâine și boabe”, Radu Șteflea – “Pentru ca să nu mai fie foamete”, Constantin Nițulescu, Dan Alexandru Ionescu și Mihai Mănescu, propunandu-și ca prin aceste exemple de valori patrimoniale să readucă Afișul românesc în atentia publicului larg.
Expoziția se deschide fără vernisaj, publicul putând să o vizioneze în timpul programului obișnuit de vizitare: miercuri- duminică, între orele 11-17, la sediul din str. Tecuci nr. 3, Galați.
Liliana Tofan – curator, muzeograf

Detalii

Începe:
24 noiembrie, 2021
Se termină:
19 decembrie, 2021
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul de Artă Vizuală Galați
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Artă Vizuală Galați
Strada Tecuci 7
Galați, Galați Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare