Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci organizează, sâmbătă 27 noiembrie 2021, ora 11:00, o nouă întâlnire – în format fizic – a Clubului de Istorie „Excelsior” Tecuci, având ca temă „Unirea Bucovinei cu România.”

27 noiembrie, 2021

🇹🇩Întâlnire a Clubului de Istorie🇹🇩
Unirea Bucovinei cu România
💢Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci organizează, sâmbătă 27 noiembrie 2021, ora 11:00, o nouă întâlnire – în format fizic – a Clubului de Istorie „Excelsior” Tecuci, având ca temă „Unirea Bucovinei cu România.”
Țara fagilor, așa cum se traduce cuvântul Bucovina, a fost anexată de Imperiul Habsburgic în urma Tratatului ruso-turc de la Kuciuck – Kainargi din 1774. Austriecii au negociat cu Înalta Poartă pentru a anexa un teritoriu de aproximativ 10.000 de kilometri pătrați, pe care l-au numit Bukowina, în fapt Nordul Moldovei.
💢Dorința de autonomie și autodeterminare a românilor din Bucovina este exprimată în 1848, atunci când vor înainta un memorandum conducerii de la Viena și vor obține un statut de autonomie la 4 martie 1849. O structură statală, care reunea toate minoritățile, definită Dietă, se va întruni la 6 aprilie 1861. În cadrul Dietei românii aveau majoritatea, președinte fiind ales Eudoxiu Hurmuzachi. După 1880 românii au fost depășiți numeric de ucraineni, dar au rămas majoritari în zona de sud a regiunii.
Deși fragmentară, mișcarea națională a românilor bucovineni s-a reunit în 1891 în cadrul Partidului Național Român, care în preajma Marelui Război a fost condus de Iancu Flondor.
💢În timpul războiului regiunea a fost ocupată de trupele țariste, iar ulterior reocupată de cele austro-ungare. În 1918 după multe tensiuni, românii constituie Consiliul Național Român și alcătuiesc Adunarea Constituantă ce însemna o rupere definitivă de Imperiul Austro-Ungar. Acestor demersuri li s-au opus ucrainenii, aceștia căutând să-l asasineze pe Iancu Flondor. În acest context românii din Bucovina cer ajutorul Guvernului României și primesc sprijinul voluntarilor ardeleni conduși de Ilie Lazăr. Pe 11 noiembrie 1918 Armata Română intră în capitala Bucovinei.
Pe 28 noiembrie 1918, se reunesc, în Palatul Mitropolitan, 74 de deputați români, 6 polonezi, 7 germani și 13 ucraineni. Președintele Iancu Flondor va da citire rezoluției de Unire, iar deputații o vor vota. Acestora li se va adăuga comunitatea evreiască, care a susținut puternic Unirea, în Cernăuți 50% din populație era reprezentată de evrei.
💢Actul a fost primit cu mult entuziasm de toți românii și a desăvârșit un ideal național.
Tinerii membri ai Clubului de Istorie „Excelsior” vor viziona un documentar și vor rememora faptele de vitejie ale unioniștilor bucovineni.
Evenimentul va avea loc cu respectarea tuturor măsurilor sanitare prevăzute de lege, accesul fiind permis în limita locurilor disponibile.
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci

Details

Date:
27 noiembrie, 2021
Event Category:

Organizer

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci
Str. 1 Decembrie 1918 nr. 36
Tecuci, Galați 805300 Romania
+ Google Map