Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, în perioada 28 decembrie 2022 – 26 martie 2023, expoziția temporară „Fierăritul”.

28 decembrie, 2022 - 26 martie, 2023

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, în perioada 28 decembrie 2022 – 26 martie 2023, expoziția temporară „Fierăritul”.

Demersul expozițional aduce în prim plan o îndeletnicire care la începutul secolului al XX-lea era încă bine reprezentată în majoritatea așezărilor rurale de pe cuprinsul țării și prin intermediul căreia erau făurite aproape toate obiectele și uneltele metalice necesare desfășurării activității cotidiene.

Patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei stă mărturie pentru varietatea și bogăția produselor obținute în fierăriile de altădată, subliniind prezența și importanța acestora în cadrul casei, gospodăriei sau pentru practicarea ocupaţiilor tradiţionale (agricultură, creșterea animalelor, vânătoare, pescuit).

O fierărie tradițională, cuprinzând cuptor, foale, nicovală, dar și bancul de lucru cu inventarul aferent, ilustrează locul în care fierarii stăpâneau focul și impuneau formă materiei. Fotografii din arhiva muzeului, dar și imagini realizate în cadrul campaniilor de cercetare derulate de specialiștii muzeului în anul în curs, atestă practicarea acestei îndeletniciri și în prezent.

Expoziția poate fi vizitată la Palatul Culturii din Iași, în spațiile Muzeului Etnografic al Moldovei, de marți până duminică, între orele 10.00 și 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet).

 

 

Manager Interimar,

Drd. Valentina Druțu

Şef Secție Relaţii Publice,

Dr. Coralia Costaş

Detalii

Începe:
28 decembrie, 2022
Se termină:
26 martie, 2023
Categorie Eveniment:

Organizator

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Etnografic al Moldovei – Complexul Muzeal Național “Moldova” – Iași
Piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 1
Iași, Iași 700028 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare