Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei , vă invită la expoziția „Nu suntem noi singurii”: Moștenirile globale ale eugeniei, 31 martie-21 aprilie 2022

31 March - 21 April

Moștenirile globale ale eugeniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la expoziția „Nu suntem noi singurii”: Moștenirile globale ale eugeniei, care va avea loc în perioada 31 martie-21 aprilie 2022, la Sala Palatului Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21).
Această expoziție explorează originile, istoria și moștenirile distructive ale eugeniei, bazându-se pe cercetările profesorului Marius Turda din acest domeniu. La un secol de la organizarea celui de-al doilea Congres Internațional de Eugenie la Muzeul de Istorie Naturală din New York (22-28 septembrie 1921), invităm vizitatorii să cunoască diferitele traiectorii istorice ale eugeniei și să reflecteze la ceea ce înseamnă eugenia pentru noi astăzi.
Pandemia provocată de coronavirus ne îndeamnă la o analiză deschisă a modului în care atitudini sociale înrădăcinate în gândirea eugenică continuă să ne afecteze deciziile de zi cu zi. Educația continuă, precum și condamnarea publică a eugeniei, sunt componente esențiale ale efortului nostru de a înțelege aspectele puțin discutate în spațiul public ale unui trecut dureros și nedrept.
Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente organizate în întreaga lume începând cu septembrie 2021. Până în prezent, expoziția a fost expusă la Wiener Holocaust Library din Londra și la Palatul Șuțu al Muzeului Municipiului București, iar în perioada 27 aprilie – 12 mai 2022 va fi găzduită de către Muzeul Universității din Varșovia.
Vă invităm așadar să faceți cunoștință cu o istorie puțin cunoscută și puțin discutată în România, să vă familiarizați cu diferitele tradiții și practici eugenice și să reflectăm împreună la ceea ce reprezintă eugenia astăzi.
Organizatori: Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University; Muzeul Etnografic al Transilvaniei; Centrul de Istorie a Eugeniei și a Rasismului (CIER), afiliat la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.
Vorbitori: dr. Tudor Alexandru Sălăgean (manager Muzeul Etnografic al Transilvaniei), prof. Zoltán Tibori-Szabó (UBB), dr. Zsuza Bokor (ISPMN), prof. Marius Turda, FRHistS (Oxford Brookes University)
Curatorul expoziției este prof. univ. dr. Marius Turda
Marius Turda este profesor la Oxford Brookes University. Este inițiatorul proiectului de istorie publică „Confront Eugenics” (www.confront-eugenics.org) și autorul a numeroase studii despre istoria eugeniei și a rasismului.

Details

Start:
31 March
End:
21 April
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei/posts/5195403003838581

Organizer

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
View Organizer Website

Venue

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca
Palatul Reduta, Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, Cluj 400114 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.