Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Muzeul Etnografic ”Gheorge Cernea” din Rupea găzduiește expoziția ”Eroul şi sportivul Vasile Scârneci”, 21 septembrie – 9 octombrie 2021

Muzeul Etnografic ”Gheorge Cernea” din Rupea îl onorează printr-o expoziție temporară pe ”Eroul şi sportivul Vasile Scârneci”
Muzeul Etnografic ”Gheorge Cernea” din Rupea găzduiește mâine, 21 septembrie 2021, de la ora 13.00, vernisajul expoziției temporare ”Eroul şi sportivul Vasile Scârneci”. Marcãm astfel 125 de ani de la nașterea unuia dintre eroii Cohalmului și aducem în fața publicului obiecte personale ale acestuia. Expozitia a fost realizata cu sprijinul ”Retromil” Braşov, prin implicarea domnului Florin Şerban, şi poate fi vizitatã în perioada 21 septembrie – 9 octombrie 2021, de marți pânã duminicã în intervalul orar 9.00 -16.00.
Vasile Scârneci s-a născut la 20 septembrie 1896 în orașul Rupea, din părinții Vasile Scârneci și Bucura Danciu. Primul război mondial i-a oferit șansa de a ajunge ofițer al armatei române, fără a avea studii militare. În anul 1916, luptă în linia întâi a frontului ca soldat voluntar în Regimentul 3 Vânători de munte, unitate de elită a armatei române. În 1918 devine sublocotenent activ. Șansa i-o oferise războiul și el a fructificat-o printr-un comportament exemplar pe câmpul de luptă. Alături de armata Vânătorilor de munte a trăit entuziasmul general al înfăptuirii României Mari la 1 decembrie 1918. Cariera militară a lui Vasile Scârneci continuă și după Unire.
În 30 de ani de carieră militară și-a consemnat notele de pe front în jurnale: ”…am scris pentru memoria ostașilor care s-au săvârșit, au căzut cu fața la dușman. Cei care vor urma după noi știu că am luptat pentru slăvirea Patriei și a Neamului”. În jurnalul său scria la 20 septembrie 1941: „Împlinesc astăzi 45 de ani. Ani de multă trudă, dar și cu multe bucurii. Mă gândesc unde voi mai fi în al 46-lea an, dacă voi mai fi. Am înjghebat o frumoasă gospodărie, ajutat cu multă dragoste, răbdare și pricepere de către scumpa mea soție Mioara, care s-a privat de multe, multe bunuri, pentru ca alături de mine să avem o bătrânețe fericită, copiilor Radu și Anca, să le asigurăm o viață mai ușoară, mai tihnită ca a noastră (…). Tot astăzi Răducul meu drag împlinște și el 15 ani”.
A făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și conserva memoriile. Și-a îngropat caietele de notițe de pe front în grădina casei pentru a le feri de confiscare. Și-a dorit ca amintirile sale să rămână vii și după moartea sa.
Sursa: Vasile Scârneci ”Viața și moartea în linia întâi”, Editura Militară, 2013

Details

Start:
21 September, 2021
End:
9 October, 2021
Event Category:

Organizer

Muzeul de Etnografie Brașov
View Organizer Website

Venue

Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea
Str. Republicii, nr. 191
Rupea, Brașov Romania
+ Google Map

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *