Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău celebrează, și în acest an, Zilelor Europene ale Patrimoniului, propunând activități care se adresează comunității și care sunt menite să valorizeze inițiative locale meritorii în protejarea și promovarea patrimoniului cultural.

9 septembrie, 2022 - 11 septembrie, 2022

În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural din Europa, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. Începând cu anul 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg.

În anul 2022, Consiliul Europei a ales tema Sustainable heritage, adică „Patrimoniul durabil”. Zilele europene ale patrimoniului, în 2022, prezintă numeroase oportunități pentru organizatorii de evenimente și vizitatori să reflecteze asupra modului în care ne putem identifica și proteja patrimoniul cultural. Patrimoniul cultural comun al Europei este dinamic și se îmbogățește nu doar prin redescoperirea rădăcinilor comune ale popoarelor și națiunilor europene, cât și prin continua evoluție a inițiativelor și programelor dedicate, printre care și Zilele Europene ale Patrimoniului. Acestea sunt recunoscute public, au propria lor moștenire, dar și un caracter incluziv care merită să fie dezvoltat și studiat sistematic. Aceste considerente au constituit temeiul formulării temei „Împreună, în simbioză cu patrimoniul cultural” pentru organizarea și desfășurarea evenimentelor ediţiei ZEP, prin care să se reflecte semnificațiile anului 2022 pentru România în contextul cultural European.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău celebrează, și în acest an, Zilelor Europene ale Patrimoniului, propunând activități care se adresează comunității și care sunt menite să valorizeze inițiative locale meritorii în protejarea și promovarea patrimoniului cultural.

Deschidem seria evenimentelor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului vineri, 9 septembrie 2022, cu o expoziție organizată pe gardurile muzeului și concepută de dr. Camelia Burghele, cercetător științific în cadrul MJIAZ, având ca temă ”CULTURĂ, TURISM, ECOLOGIE, TRADIȚIE: CASA MNIERĂIE A RUSOAII DIN VALCĂU DE JOS”.

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, evenimentele culturale dedicate ZEP 2022 au loc la Bădăcin, la Casa Memorială ”Iuliu Maniu”. Pentru punerea în valoare a patrimoniului moștenit de la Iuliu Maniu, derulăm trei ateliere dedicate copiilor:

-Atelier de scriere cu peniță (Marcela Băbănaș)

-Atelier de linogravură (Attila Szabo și Andrei Herța)

-Atelier de desen (Dan Ștefan).

De asemenea, vizitatorii care vor ajunge la Casa Memorială ”Iuliu Maniu” de la Bădăcin în data de 10 septembrie 2022 vor beneficia de ghidaj de specialitate – dr. Marin Pop, istoric MJIAZ.

…………

Un alt eveniment la care suntem parteneri și care se circumscrie pe zona de promovare a patrimoniului local este ”Haidaț` pă la noi! Deschideți lada cu zestre sălăjeană” – ediția a VII-a, organizat de Primăria Municipiului Zalău prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Țara Silvaniei.

Astfel, vineri, 9 septembrie 2022, cu începere de la ora 10,00, la sediul muzeului, colega noastră, Olimpia Mureșan , etnograf, va vorbi despre ”Lada de zestre – cea mai importantă piesă de mobilier în cadrul ceremonialului nunții”.

Duminică, 11 septembrie 2022, cu începere de la ora 12,00, ne mutăm în Parcul Municipal Central unde ne găsiți cu echipamentele VR pentru o călătorie în timp în Zalăul începutului de secol XX. Tot acolo vom derula și două ateliere dedicate copiilor: ”Lada de zestre” – confecționăm și decorăm lăzi de zestre din materiale reciclabile după model dat, și ”Invitație la o plimbare în prezentul de ieri” – atelier pe care vă așteptăm să-l descoperiți alături de colegii noștri.

Dr. Corina Bejjinariu,

Manager MJIAZ

Detalii

Începe:
9 septembrie, 2022
Se termină:
11 septembrie, 2022
Eveniment Categories:
,
Site web:
https://muzeuzalau.ro/zilele-europene-ale-patrimoniului-10-septembrie-2022/

Organizator

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Str. Unirii nr. 9
Zalău, Sălaj 450042 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare