Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău împreună cu 5 licee din orașul Zalău prezintă premiera Rafina la Zalău. Un spectacol în regia artistică a Irinei Gâdiuță.

29 mai, 2022 - 30 mai, 2022

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău împreună cu 5 licee din orașul Zalău prezintă premiera Rafina la Zalău. Un spectacol în regia artistică a Irinei Gâdiuță.
Spectacolul are ca temă de cercetare și documentare incluziunea la nivelul orașelor mici din România a persoanelor non-tipice, cu cerințe educaționale speciale și tulburări din spectrul autist.
Reprezentațiile de la Zalău vor avea loc în Sala de Tehnologii Noi Clio High Tech, de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Prima, duminică, 29 mai – ora 15, iar următoarele două, luni, 30 mai – ora 12.00 și ora 15.00.
O ultimă reprezentație va avea loc la Cluj-Napoca, la REACTOR de Creație și Experiment, marți 31 mai – ora 20.00. Mai multe detalii aici: facebook.com/events/3239431199610616
Luni, 30 mai 2022, de la ora 10.00, reprezentațiile din Zalău vor fi precedate de o conferință de presă locală. La finalul celei de-a doua reprezentații, luni de la ora 16.30, va avea loc evenimentul de prezentare – o discuție-dezbatere cu echipa artistică a proiectului și cu publicul spectator, în care se vor adresa etapele proiectului, obiectivele rezidențelor de cercetare, documentare și ale celei de creație și relevanța la nivel local și național a proiectului. Discuția va fi redată prin livestreaming pe pagina de Facebook ale Stagiunii de Teatru Politic – @stagiuneadeteatrupolitic.
Spectacolul Rafina investighează, în teritoriu poetic, principiul neuronormativității, pe care se întemeiază convingerea că neurodivergența/ neurodiversitatea este o abatere de la normă, o anomalie, și pe care se fundamentează un întreg set de practici socio-culturale care marginalizează, diagnostichează, instituționalizează mințile neconforme. Neurodiversitatea este „înțelegerea variației neurologice ca formă naturală a diversității umane, supusă acelorași dinamici societale ca și alte forme de diversitate”. Conceptualizarea și încadrarea autismului într-un astfel de cadru facilitează adoptarea paradigmei neurodiversității – vs. paradigma patologiei –, în interiorul căreia variația în configurația și funcționarea creierului și minții umane este considerată „o formă naturală, sănătoasă și valoroasă a diversității umane”.
Rafina redă, în șapte acte, peisaje socio-afective unde se manifestă insidios sentimentul rușinii, al neîncrederii și suspiciunii, unde se consolidează stigma, opresiunea, izolarea, și unde istoria personală se intersectează cu istoria recentă. Și doare.
Echipa spectacolului: Irina Gâdiuță – regie, Bogdan Georgescu – text, Andreea Grigore – scenografie, Maria Balabaș, Teo Retegan – muzică, Carmen Coțofană – mișcare scenică, Irina Artenii, Maria Balabaș, Alexa Dragu, Carmen Lopăzan, Cătălina Oance – distribuție, Patricia Marina Toma – asistență documentare, Viorel Petric – artist vizual, Ioana Manciu – asistență regie. Cătălin Rulea – grafică. Raluca Țurcanașu – fotografii.
Mulțumiri: doamnei Ana Tudoran, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022 face parte din proiectul „Perifeeria”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, care își propune facilitarea accesului la cultură și dezvoltarea capacității de (auto)reprezentare prin teatru pentru grupuri și categorii marginalizate din punct de vedere social, economic și cultural.
Parteneri în proiect: Centrul de Teatru Educațional Replika, Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca, Centrul Național al Dansului din București. Compania Morten Bruun Norvegia, Asociația Constantin Hamangiu Bârlad, Teatrul Victor Ion Popa Bârlad, Asociația Urbanium Turnu-Măgurele, Colegiul Național „Unirea” Turnu-Măgurele, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Baricada, Revista Cutra, Scena9.
***
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Proiectul se desfășoară în perioada mai 2021 – octombrie 2022. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 900.405,9 lei (182.972,14 euro).
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.
În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru
perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

See less

Details

Start:
29 mai, 2022
End:
30 mai, 2022
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/712140206651932/712140213318598/?ref=newsfeed

Organizer

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Str. Unirii nr. 9
Zalău, Sălaj 450042 Romania
+ Google Map
View Venue Website