Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Județean Mureș vă invită joi, 14 aprilie 2022, de la ora 17:00, în Galeria de Artă Românească Modernă din Palatul Culturii Târgu Mureș (etajul III, aripa dreaptă) la  evenimentul intitulat „Formă și culoare: Nicolae Tonitza #136”.

14 April

Formă și culoare: Nicolae Tonitza # 136

Muzeul Județean Mureș vă invită joi, 14 aprilie 2022, de la ora 17:00, în Galeria de Artă Românească Modernă din Palatul Culturii Târgu Mureș (etajul III, aripa dreaptă) la  evenimentul intitulat „Formă și culoare: Nicolae Tonitza #136”. Evenimentul se defășoară cu ocazia împlinirii a 136 de ani de la nașterea marelui artist Nicolae Tonitza (13 aprilie 1886 – 26 februarie 1940).

Joia muzeală #13 aduce în atenția pasionaților de artă și frumos un tur ghid în Galeria de Artă Românească Modernă, dedicat exclusiv lucrărilor lui Nicolae Tonitza aflate în spațiile expoziționale, dar și unora neexpuse de multă vreme. Ghidajul va fi prezentat de Cora Fodor, cercetător la Secția de Artă a muzeului. Momentul va fi completat de un recital de poezie susținut de actorii Rareș Budileanu și Anca Loghin.

Accesul la eveniment se face pe bază de bilet și pe bază de rezervare prealabilă la pr@muzeulmures.ro sau 0749912992, în limita locurilor disponibile (max. 20 persoane). Tarif de vizitare: 16 lei (adulți); 8 lei (pensionari): 4 lei (elevi, studenți)

Biletele se pot achiziționa online de pe site-ul muzeului sau în ziua evenimentului direct din locație în funcție de locurile disponibile.

 

***

Tudor Arghezi spunea despre Tonitza că „pensula lui suavă spune, gândeşte şi cântă…”. Tonitza s-a consacrat în pictură ca un remarcabil creator al portretelor, în particular de copii – gingaşi şi inocenţi, ochii lor mari, rotunzi şi expresivi reprezentând pecetea stilului său în arta plastică românească, dar şi de portrete feminine, pentru care a manifestat o atracţie specială, reuşind să surprindă expresivitatea ca nimeni altul. De asemenea, prin înclinaţia sa în surprinderea peisajelor a creat de-a lungul timpului secvenţe monumentale.

Muzeul Județean Mureș a organizat în anul 2019 expoziția cu titlul „Tonitza. Imagini ale copilăriei” prilejuită de achiziționarea lucrării „Odaia copiilor” aparținând artistului în discuție. Expoziția și-a propus să investigheze tema copilului și a copilăriei atât în opera și scrierile lui Tonitza cât și în cea a altor artiști contemporani cu el. Pentru a oferi temei propuse un orizont mai larg decât cel imediat al artelor vizuale, expunerea a investigat problematica copilului și a copilăriei dintr-o perspectivă multidisciplinară – istorică, sociologică, pedagogică și antropologică.

Details

Date:
14 April
Event Category:

Organizer

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Mureș
str. Mărăști nr. 8
Târgu Mureș, Mureș 540328 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.