Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul Județean Mureș vă invită joi, 8 decembrie 2022, de la ora 18.00, la un ghidaj curatorial prin expoziția temporară dedicată istoriei Ordinului Paulin. Ghidajul va fi susținut de curatorul expoziției, doamna Pető Zsuzsa, arheolog-muzeograf la Muzeul Național Maghiar.

8 decembrie, 2022

Muzeul Județean Mureș vă invită joi, 8 decembrie 2022, de la ora 18.00, la un ghidaj curatorial prin expoziția temporară dedicată istoriei Ordinului Paulin. Ghidajul va fi susținut de curatorul expoziției, doamna Pető Zsuzsa, arheolog-muzeograf la Muzeul Național Maghiar.

Expoziția itinerantă PAULINII este organizată de Muzeul Naţional Maghiar, Ordinul Paulin Maghiar şi Muzeul Judeţean Mureş. Expoziția urmărește istoria şi misiunea Ordinului Paulin, care începe cu legenda primului călugăr eremit Sfântul Paul Tebeul, sărbătorit în 15 ianuarie, conform căreia sfântul fugise de persecuțiile creștine în pustiul Tebei și se hrănea cu jumătate de pâine care îi era adusă de un corb. La moartea lui, doi lei i-au săpat mormântul, legendă regăsită și în stema ordinului. Tematica camerelor expoziționale cuprind secole de amintiri, de la ceea ce face un paulin să fie Paulin, la prosperitate, agricultură, viața spirituală și cultul sfinților, creativitate, decădere și renaștere, paulinii și lumea, comunitatea și patrimoniul material și imaterial al paulinilor.
Despre felul în care a fost construită expoziția, de la idee la materialul finit și alte informații din culisele expoziției Paulinii veți afla chiar de la curator, la o întâlnire care aduce în lumină istoria unui ordin monahal cu o istorie impresionantă, marcată de declin și renaștere. Ordinul a fost fondat la mijlocul secolului al treisprezecelea și este singurul ordin maghiar recunoscut de Papă în
Evul Mediu care funcționează și astăzi.

Evenimentul se va desfășura în limba maghiară și va avea loc la etajul clădirii Muzeului din Cetatea Târgu Mureș, sediul Secției de Istorie și Arheologie. Locurile sunt limitate și este necesară înscrierea prealabilă la adresa pr@muzeulmures.ro sau telefonic la numărul 0749.912.992. Accesul se face pe baza biletului de vizitare a expoziție, 12 lei standard, 6 lei pensionari și 3 lei elevi și studenți.

Detalii despre expoziție găsiți pe www.muzeulmures.ro, secțiunea de Expoziții temporare.

FB Event: https://fb.me/e/2vrR4PH05

Vă așteptăm cu drag!
Echipa Muzeului Județean Mureș


Liliana LIRCA
Comunicare și Relații Publice

MUZEUL JUDEȚEAN MUREȘ
Str. Mărăști, 8A, Tg Mureș, Mureș
Website: www.muzeulmures.ro
Facebook: muzeul.mures.maros.muzeum
Instagram: @mures_county_museum
TikTok: @mures county museum

Tel. 0749 912 992
E-mail: pr@muzeulmures.ro / lircaliliana@gmail.com

Detalii

Dată:
8 decembrie, 2022
Eveniment Category:

Organizator

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Mureș
str. Mărăști nr. 8
Târgu Mureș, Mureș 540328 Romania
+ Hartă Google