Loading Events
 
 

Începând din 2011, la 15 ianuarie sărbătorim aniversarea zilei de naștere a lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale Române. În fiecare an, acest eveniment are loc ca un omagiu adus personalității emblematice a valorilor României, printr-un proiect de lege de către Camera Deputaților (Legea 238 din 7 decembrie 2010).
Muzeul Județean Olt în parteneriat cu Muzeul Țăranului Român organizează, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, expoziția „BURTICALĂ G ION LEU DOLJ”.
Vernisajul va avea loc vineri, 14 ianuarie 2022, ora 14,00, la Galeria „ARTIS”.
Expoziția „Burticală.G.Ion.Leu.Dolj.” este, întâi de toate, o propunere de redescoperire a unui pictor naiv și implicit a lumii rurale pe care acesta a încercat să o facă cunoscută. În al doilea rând, aduce în prim plan o subsecțiune a artei naive – desenul si acuarela –, căreia i s-a acordat o mai mică importanță, fiind astfel și mai puțin vizibilă în raport cu pictura și sculptura. Nu în ultimul rând, expoziția documentează nu doar activitatea lui Ion G. Burticală, ci și relațiile vieții comunitare din localitatea Leu. De asemenea, este o încercare de chestionare a contextului artei naive într-o perioadă în care a făcut obiectul unor politici culturale de masă, ce se adresa amatorilor din segmentele sociale ale țăranilor și muncitorilor.
Desenele lui Ion G. Burticală vor fi însoțite de o serie de picturi realizate de Ghiță Mitrăchiță, mult mai cunoscutul pictor naiv, congener și conjudețean. Înrudirile, conexiunile sau contaminările stilistice sunt puse în evidență printr-un dialog cu artefacte ale culturii țărănești din județul Olt. Aflate în patrimoniul Muzeului Județean Olt.
Expoziția va fi deschisă în perioada 14.01. – 13.02. 2022.
Vă asteptăm cu drag!

Details

Start:
14 January
End:
13 February
Event Categories:
,

Organizers

Muzeul Județean Olt – Slatina
Muzeul Național al Țăranului Român – București

Venue

Galeria Artis Slatina
Aleea Rozelor 9
Slatina, Olt 230001 Romania
+ Google Map

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *