Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Municipal Câmpulung Muscel are plăcerea de a vă invita să vizitaţi expoziţia temporară a lunii octombrie: ”ARO – Istoria unui brand dispărut”, dedicată în exclusivitate fabricii care a produs primul autoturism de teren românesc.

7 octombrie, 2022 - 31 octombrie, 2022

💥 Muzeul Municipal Câmpulung Muscel are plăcerea de a vă invita să vizitaţi expoziţia temporară a lunii octombrie: ”ARO – Istoria unui brand dispărut”, dedicată în exclusivitate fabricii care a produs primul autoturism de teren românesc.
Expoziția este deschisă în cadrul Secției de Istorie și Artă Plastică și prezintă peste 70 de bunuri culturale aflate în patrimoniul muzeal precum: fotografii, medalii, plachete oferite de autoritățile statului sau delegațiile străine, piese și accesorii auto specifice modelelor M 461 și ARO 240.
Fiecare exponat are propria poveste, iar întreaga expoziție prezintă tot drumul parcurs de fabrică din momentul în care producea hârtie și până în ziua în care a asamblat ultima mașină de teren.
Scurt istoric al ARO Câmpulung:
Din punct de vedere istoric, municipiul Câmpulung se evidențiază printre puținele localități ale țării care au deținut capacități industriale încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În anul 1885 a fost constituită Fabrica de Hârtie Câmpulung ca secție a Fabricii de Hârtie Letea, din Prahova. Existența acestei fabrici a fost de scurtă durată, fiind afectată din plin de efectele crizei economice mondiale (1929 – 1933).
– După 23 august 1944, activitatea industrială s-a reluat prin transferul de la Brașov a unei unități industriale înzestrată cu utilaje specifice producției de elice de avion și a unui efectiv de 400 lucrători.
– După încheierea producției de război, fabrica s-a specializat în producția de: lacăte, broaște de uși, foarfeci de vie, mașini de gătit, centrifugi apicole și alte produse solicitate pe piață în perioada respectivă.
– Prin legea din 11 iunie 1948, toate mijloacele de producție au fost naționalizate, devenind proprietatea statului și, astfel, fabrica de la Câmpulung a devenit Înteprinderea Mecanică de Stat Muscel și a primit drept sarcină de producție fabricarea de mașini pentru industria textilă, respectiv: ringuri și flyere.
– Între anii 1948 – 1953, la această unitate industrială, s-au mai produs: pompe portabile și carosabile, vermorele, lanțuri Gall.
– În anul 1953, la Câmpulung, au fost fabricate motociclete IMS-1953.
– Primele cutii de viteză au fost produse la uzina musceleană în 1955, tot atunci fiind fabricate și primele motoare.
IMS-57, inspirat după vehiculul sovietic Gaz -69, a fost primul autoturism de teren fabricat la Câmpulung. IMS-57 a constituit o dovadă de îndemânare a inginerilor musceleni, pentru că multe părți din caroserie au fost realizate (empiric) pe un chituc de lemn.
Pentru a afla întreaga Istorie a brand-ului ARO Câmpulung vă așteptăm cu mult drag să vizitați expoziția.
Cu siguranță, exponatele din ”colecția ARO” vă vor aduce în prim plan anii de glorie ai producției de automobile de teren, amintindu-vă totodată legenda tristă a dispariției ”Zimbrului Carpaților”.
Program de vizitare: marți – duminică, 09.00 – 17.00

Organizer

Muzeul Municipal din Câmpulung
View Organizer Website

Venue

Muzeul Municipal din Câmpulung
Str. Negru Vodă nr. 119
Câmpulung, Argeș 115100 Romania
+ Google Map
View Venue Website