Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Municipal Dej (MMD), Centrul Național pentru Informare și Promovare Turistică (CNIPT) alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj vă invită la data de 24 iunie pentru a sărbători Ziua Internațională a Iei.

24 June

Muzeul Municipal (MMD), Centrul Național pentru Informare și Promovare Turistică (CNIPT) alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj vă invită la data de 24 iunie pentru a sărbători Ziua Internațională a Iei.
În cadrul portului femeiesc tradițional românesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală, care evidenția în cel mai înalt grad – prin ornamentică, prin calitatea materialelor și a execuției – statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel sau ciupag, ea a intrat în conștiința publică cu prima denumire ce a și devenit generică.
De Sânziene ne mândrim cu frumusețea portului românesc prin măiestria unor meșteri populari locali și multe, multe ateliere. În curtea MMD, începând cu ora 15:00, asistăm ca-n vremurile de demult la munca pentru cusături alături de Rus Voichița, ne minunăm de brâie și mărgele alături de Anca și Daria Motogna, împletim alături de Ina Bărbuță și ne delectăm cu alte meșteșuguri ce nu trebuie niciodată uitate prin meșterii Elena Moldovan (tricotaj) și Trifan Adriana (decupaj și string art) din partea Asociației Porți către Suflet.
Se vor alătura acestora cadrele didactice din cadrul Clubului Copiilor structura Dej cu o expoziție de mărgele și podoabe tradiționale realizată prin Cercul de Etnografie coordonat de prof. Madar Iulia. Cercul de Pictură coordonat de către prof. Loredana Tomșa participă cu tehnici de decorare și pictură pe linguri de lemn. De asemenea, Cercul Fotocineclub, coordonat de prof. Mureșan Delia va realiza o expoziție de fotografie. Nu în ultimul rând, Cercul de canto clasic/ popular coordonat de Ioan Morar din cadrul Clubului Copiilor structura Dej va participa cu un moment artistic de interpretare în grup vocal de muzică tradițională.
Totodată ne încălzim pentru tradiție începând cu ora 14:00 prin scurte filmulețe cu tematică etnografică, filmulețe ce vor rula în Sala Multimedia a MMD. Nu în ultimul rând arta populară va fi prezentă și prin imagistica artistei Valentina Anichiței printr-un vernisaj ce se va deschide la ora 17:00 în sala de expoziție a MMD.
Vă așteptăm cu drag la atelierele MMD!

Organizers

Muzeul Municipal Dej
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Venue

Muzeul Municipal Dej
Piața Bobâlna 2
Dej, Cluj 405200 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.