Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Muzeul Municipiului București vă invită la lansarea volumului „Vase antice de sticlă din Colecţia Maria şi Dr. George Severeanu”, autor Dr. Alina Streinu.

Muzeul Municipiului București vă invită la lansarea volumului „Vase antice de sticlă din Colecţia Maria şi Dr. George Severeanu”, autor Dr. Alina Streinu. Evenimentul are loc vineri, 6 decembrie 2019, ora 12.00, la Muzeul Dr. George Severeanu (Strada Henri Coandă, nr. 26).

Vasele de sticlă din colecția „Maria și dr. George Severeanu”, cu forme și funcționalități diverse, reprezintă mai mult decât obiecte antice demne de a fi expuse și admirate în vitrina unui muzeu. Analizate individual sau ca ansamblu, vasele de sticlă din epoca romană contribuie la înțelegerea vieții cotidiene antice, de la latura economică a fabricării și comercializării până la utilizarea lor în activitățile curente. Chiar și în lipsa contextelor de descoperire, colecția de vase de sticlă facilitează tuturor celor interesați pătrunderea într-o secvență a universului antic din epoca romană, prin intermediul surselor antice și analogiilor.

Apariția lucrării de față reprezintă astfel un eveniment mult așteptat. Adresată deopotrivă cercetătorilor cât și celor pasionați de istoria antică, monografia doamnei Alina Streinu ne poartă într-o călătorie fascinantă spre începuturile artei vitrice, marcată de revoluția tehnologică a procedeului suflării, de rafinamentul formei și al motivelor decorative, de etape cromatice experimentale sau de diversitatea tipologică ce permite ca vesela de sticlă să devină treptat parte a cotidianului. Vesela de sticlă provenită din colecția Severeanu este riguros analizată din punct de vedere al formei, al evoluției și răspândirii sale, al datărilor și al analogiilor cu descoperiri similare.

Alina Streinu, muzeograf în cadrul Muzeului George Severeanu, este arheolog și doctor în istorie antică și arheologie al Universității din București. Principalele teme de cercetare acoperă istoria Imperiului Roman pe palierele socio-economice, din perspectiva analizei artefactelor. Participarea pe numeroase șantiere arheologice, atât în România, cât și în străinătate, a facilitat dobândirea unor competențe de analiză complexă și integrată a obiectelor arheologice. Cartea sa prezintă publicului colecția de vase de sticlă a doctorului George Severeanu, aflată în patrimoniul Muzeului Municipiului București, integrându-se în contextul mai larg al vieții cotidiene din epoca romană.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Details

Date:
6 December, 2019
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Municipiului București
View Organizer Website

Venue

Muzeul George Severeanu – Muzeul Municipiului București
Str. Henry Coandă nr. 26, sector 1
București, București 010668 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *