Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Muzeul Municipiului București vă invită să participați la conferința cu tema „Cornel Medrea, un destin artistic de excepție”

Muzeul Municipiului București vă invită să participați la conferința cu tema „Cornel Medrea, un destin artistic de excepție”, care va fi susținută de Felicia Raetzky, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului București. Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 lunie, nr. 36-38), sâmbătă 7 decembrie 2019, ora 11.00.

Cuvântul de deschidere al conferinței va aparține doamnei Elena Olariu, director adjunct al Muzeului Municipiului București, Departamentul de Artă, inițiatoarea seriei de conferințe periodice, care tratează subiecte legate de istoria artei românești și a artei universale.

Conferința își propune să readucă în discuție moștenirea culturală lăsată de maestrul Cornel Medrea. Cine a fost acest sculptor? Cat de mare este impactul formării sale la Budapesta? Care sunt cele mai importante influențe în viața artistului și cum își pun acestea amprenta în creația sa? De ce Cornel Medrea este un pilon important în dezvoltarea artei românești? Cât de importantă este contribuția sa în formarea noilor generații de sculptori care îi succed? Câteva dintre întrebările directoare de la care vor pleca discuțiile noastre.

Sculptorul Cornel Medrea (1888-1964), remarcat prin talentul său, frecventează cursurile Școlii de Arte și Meserii de la Zlatna, apoi la Universitatea Regală Maghiară de Arte Decorative din Budapesta. Va lucra în atelierul sculptorului György Zala pentru „Monumentul Mileniului” din Budapesta, loc care îi va cultiva simțul monumentalului.

Premiat cu Diploma de Onoare la Expoziția Internațională de la Barcelona (1929), Grand Prix la Expoziția Internațională de la Paris (1937), pentru basso-relieful „Dragoș și Zimbrul” , Premiul Internațional la Expoziția internațională de la New York (1939), pentru alto-relieful „Cultura”, iar în 1957 primește titlul de Maestru Emerit al Poporului.

Secolul al XX-lea marchează profunde schimbări de ordin politic și social, iar asta face ca istoria acestui destin artistic să fie un real studiu de caz, doar prin simpla prezență sau eventuala sa absență din istoriografia românească.

***

Felicia Raetzky are la bază studii de Istoria Artei absolvite la Universitatea București în cadrul Facultății de Istorie, secția de Istoria Artei. În prezent este muzeograf în cadrul Secției de Artă a Muzeului Municipiului București.

Se plătește doar taxa de acces de 5 lei sau 2 lei pentru persoanele care beneficiază de reducere, taxă care presupune și posibilitatea de a vizita Muzeul de Artă Ligia și Pompiliu Macovei. Vă așteptăm cu drag!

Ilustrație: Cornel Medrea în Muzeul Cornel Medrea, datat 1960, hârtie fotografică, 15×21 cm, Arhiva MMB, Colecția Cornel Medrea (detaliu).

Details

Date:
7 December, 2019
Event Category:

Organizer

Muzeul Municipiului București
View Organizer Website

Venue

Colecția de Artă “Ligia și Pompiliu Macovei”
Str. 11 Iunie nr. 36 - 38
București, București 040172 Romania
+ Google Map

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *