Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul Municipiului București vă invită la Idei în Agora, cu tema „Ultimul stinge lumina . România migratoare”, eveniment care va avea loc pe data de 16 ianuarie 2024, ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu

16 ianuarie

Muzeul Municipiului București vă invită la Idei în Agora, cu tema „Ultimul stinge lumina . România migratoare”, eveniment care va avea loc pe data de 16 ianuarie 2024, ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151).
Remus Gabriel Anghel în dialog cu Sorin Antohi
Intrarea este liberă.
„Migrația a fost pentru conștiința publică a României moderne condiția definitorie a Celuilalt (în vreme ce a noastră era statornicia), mai ales o realitate a trecutului îndepărtat, pierdută în istoria și mitologia etnogenezei. Dar migrația (cu numele ei vechi: bejenia, pribegia) etnicilor români în interiorul și între statele în care s-au aflat rămâne un fapt social constitutiv, și nu numai în perioade de invazii, războaie și dezastre naturale.
După 1990, migrația externă (și mai puțin cea internă) a populației României a devenit subiect de cercetare. Deși Institutul Național de Statistică nu ne va da niciodată cifrele exacte (nici nu le are, nici nu le poate avea, nici nu ar fi prudent să le comunice), milioane de concetățeni au plecat și pleacă din țară. Treptat, migrația externă s-a extins de la geografia ei tradițională, păstrată și în comunism – Occidentul -, la aproape întreaga planetă. Combinată cu scăderea catastrofală a natalității, migrația (tot mai mult doar emigrație, cu naveta și remigrarea ca simple fenomene secundare) a schimbat profund societatea și economia, iar mai nou modelează decisiv politica, ideologia, cultura. Pentru a da un exemplu extrem: vidul demografic apărut în anumite zone și sectoare a dat naștere imigrației. Suntem departe de le grand remplacement, unii migranți doar trec pe-aici în drum spre Occident, dar alternativa la împământenirea celor care vor dori este tot mai mult the wilding of Romania (unele teritorii din afara conurbațiilor în care se concentrează migrația internă sunt deja pustii).
De la aceste considerații pleacă dialogul meu cu unul dintre cei mai importanți specialiști români în cercetarea migrației, Remus Gabriel Anghel”.
Sorin Antohi
*****
Remus Gabriel Anghel (n. 1970) este profesor de Sociologie la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și cercetător la ISPMN (Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale). Licență în Sociologie și masterat în Antropologie Culturală (Universitatea București), MA în Studii Sud-Est Europene (CEU), doctorat în Sociologie (Universitatea Bielefeld), abilitare în sociologie (Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca). A efectuat cercetări extensive despre migrație, atât în România, cât și în Italia și Germania. Printre altele, s-a ocupat de teme precum migrația iregulară, migrația de muncă a est-europenilor, migrație și etnicitate, transnaționalismul românilor, migrația de întoarcere, migrație și schimbare socială. A publicat articole și cărți precum „Sociologia migrației. Teorii și studii de caz românești” (cu István Horváth), „The Making of World Society: Perspectives from Transnational Research” (coord. împreună cu Eva Gerharz, Gilberto Rescher, Monika Salzbrunn), „Romanians in Western Europe: Migration, Staus Dilemmas and Transnational Connections”, iar mai recent „Transnational Return and Social Change” (cu Margit Fauser și Paolo Boccagni). În prezent analizează migrația în agricultură și mediul rural, mai ales modurile prin care mobilitatea internațională afectează practicile agricole și recompune ruralitatea din sudul Transilvaniei.
*****
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Membru în Academia Europaea. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.
*****
Idei în Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Realizat de Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite și propun un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii. Filmele, postate pe YouTube la https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ
Arhiva, la www.sorinantohi.org și http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora.html V. și https://www.facebook.com/IdeiinAgora/
*****
În pregătire:
LXXXIX: 30 ianuarie 2024, 18:00. Oameni, rețele sociale, istorie. Lumile lui Jean Pangal. Bogdan Bucur în dialog cu Sorin Antohi.
XC: 13 februarie 2024, 18:00. Eșecul. La români și la ceilalți. Costică Brădățan în dialog cu Sorin Antohi.
IXC: 27 februarie 2024, 18:00. Caucazul. Leagănul civilizației. Dan Alexe în dialog cu Sorin Antohi.
VIIIC: 12 martie 2024, 18:00. Ruptură și continuitate. Ce spune teoria rețelelor sociale? Marian-Gabriel Hâncean în dialog cu Sorin Antohi.

Detalii

Dată:
16 ianuarie
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=860302632767264&set=gm.803796581761112

Organizator

Muzeul Municipiului București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Casa „Filipescu-Cesianu” – Muzeul Municipiului București
Calea Victoriei nr. 151
București, București 010072 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare