Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul Municipiului București vă invită la Idei în Agora, marți, 14 februarie, ora 18.00, cu tema „Război și pace în Ucraina”. În dialog cu Sorin Antohi vor fi Radu Carp și Marianna Prîsiajniuk. Întâlnirea este găzduită de Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Intrarea este  liberă.

14 februarie

Muzeul Municipiului București vă invită la Idei în Agora, marți, 14 februarie, ora 18.00, cu tema „Război și pace în Ucraina”. În dialog cu Sorin Antohi vor fi Radu Carp și Marianna Prîsiajniuk. Întâlnirea este găzduită de Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Intrarea este  liberă.

Lumea vorbește mult zilele acestea despre 24 februarie, cînd se împlinește un an de la invazia rusă pe scară largă în Ucraina, începută cu un Blitzkrieg ratat și continuată cu o confruntare de uzură, parcă independentă de vreun plan inteligibil și de vreun calendar previzibil, cu numeroase schimbări de direcție și obiective asumate, tot mai sîngeroasă și mai distructivă, angajînd într-un fel sau altul întreaga planetă. Dar pe 20 februarie se împlinesc nouă ani de la începerea efectivă a ostilităților care au dus în primul rînd la anexarea Crimeii și aveau să mocnească apoi, oarecum uitate de politicieni, presă și (deci) opinia publică, opt ani și patru zile.

Pînă acum, avem așadar un deja foarte lung război fără pace, cu o primă perioadă apropiată de un status quo acceptat de Occident pe care numai Rusia l-a anulat, printr-un asalt și mai ambițios care s-a întors pînă acum împotriva intereselor sale raționale. Vom încerca în cursul discuției să deslușim unele din misterele acestui război și să ne gîndim cumva la pace, adică la trecerea de la actuala fază tragică, eroică și simbolică a istoriei Ucrainei la reconstrucția postbelică, adică la o democrație liberală cu hartă stabilă, stat de drept, diversitate etno-lingvistică garantată și neconflictuală, economie și instituții funcționale (etc.). Pentru asta i-am invitat pe Radu Carp și pe Marianna Prîsiajniuk, care au dialogat între ei în cartea Război în Europa. Ucraina, România și Republica Moldova în fața agresiunii ruse (Corint, 2022). Așa cum spunea Radu Carp, cartea “se referă mai degrabă la contextul și cauzele războiului, mai puțin la ce s-a întîmplat după 24 februarie 2022”. Dialogul nostru în trei va porni tot de la context și cauze, dar va aborda și chestiuni de actualitate și perspectivă.

Sorin Antohi

*****

Ucraina: fragmente de vieți distruse: 14-19 februarie 2023

„Expoziția prezintă fotografii de reportaj realizate în timpul călătoriilor jurnalistice în regiunile din Ucraina care au fost eliberate de sub ocupația rusă în 2022: Regiunea Kiev, Irpin, Bucha, Borodianka, Kharkiv, Izium. Obuzele și bombele rusești au distrus cartiere întregi. Rămășițele unor vieți trecute printre resturile de beton ne amintesc de oameni care și-au trăit viața în mod pașnic.”

Marianna Prysiazhniuk

*Expoziția Ucraina: fragmente de vieți distruse este organizată în cadrul seriei de dialoguri Idei în Agora (Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume), fiind legată de evenimentul din 14 februarie 2023, ora 18:00: „Idei în Agora. Război și pace în Ucraina. Radu Carp și Marianna Prysiazhniuk în dialog cu Sorin Antohi”.

*****

Organizator

Muzeul Municipiului București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Casa „Filipescu-Cesianu” – Muzeul Municipiului București
Calea Victoriei nr. 151
București, București 010072 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare