Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Național al Literaturii Române vă așteaptă joi, 24 octombrie 2019, de la ora 17.00, la Remember Liviu Ciulei

24 octombrie, 2019

Muzeul Național al Literaturii Române vă așteaptă joi, 24 octombrie 2019, de la ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, Sala Perpessicius, la Remember Liviu Ciulei, un eveniment special dedicat unuia dintre marii regizori de teatru și film ai României. Participă: Margareta Pâslaru, Doina Papp, Christian Badea, arh. Octavian Neculai, Sergiu Cioiu, Alexander Hausvater. Moderator: Marina Spalas.

În viziunea lui Liviu Ciulei scopul ultim, aspirația supremă a fiecărui regizor era de a face „artă actuală”, de a realiza un spectacol care să conducă spre o imagine semnificativă a perioadei contemporane. Povestea lui Liviu Ciulei se identifică, până la a se confunda, cu cea a Teatrului Bulandra, în care s-a afirmat şi a lucrat, influenţându-l cu spiritul său în modul cel mai subtil şi profund.

Cum gândești și cum construiești un spectacol care să te exprime – din punct de vedere uman și artistic – și care, în același timp, odată comunicat publicului, să conteze? Care sunt legile obiective ce te pot călăuzi spre structurarea compozițională a unui spectacol? Care sunt normele, regulile invariabile ale limbajului teatral? La aceste întrebări, dar și la multe altele, invitații acestui eveniment vor încerca să răspundă.

„Toți cei care facem această meserie – sau, dacă vă place cuvântul, profesiune – trebuie să fim stăpâni, cât se poate de stăpâni pe meșteșugul nostru. Să fim buni meșteșugari și, care putem, artiști. (…) Meșteșug este să știi să folosești spațiul scenei, sau să imprimi ritmul potrivit fiecărui moment, să știi să pui în valoare jocul actorului prin lumini adecvate, sau, sau, sau… Întâi trebuie să ajungem buni meșteșugari – prima treaptă – și apoi să ne silim să devenim artiști – treapta superioară. Cine însă încearcă să treacă peste prima treaptă fără să pună sănătos piciorul în ea, se înșală crezând că se va putea menține pe treapta de sus a artei regizorale”, afirma regizorul Liviu Ciulei în „Contemporanul“, în septembrie 1956.

Liviu Ciulei a studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București (1946) și, ulterior, arhitectura (1949). În 1945 a debutat ca actor la Teatrul Mic, alăturându-se Teatrului Municipal din București (mai târziu Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor, în 1957, cu „Omul care aduce ploaia“ de Richard Nash. În 1961 devine celebru cu montarea originală a piesei „Cum vă place“ de Shakespeare. Montează „Opera de trei parale“ (Bertolt Brecht), „O scrisoare pierdută“ (I .L. Caragiale), „Azilul de Noapte“ (Maxim Gorki), „Leonce și Lena“ (Georg Büchner) și „Elisabeta I“ (Paul Foster).

Actor, regizor, scenograf, profesor, Liviu Ciulei a abordat în chip insolit repertoriul clasic, construind spectacole de anvergură şi luptă pentru ceea ce s-a numit „reteatralizarea teatrului”. A realizat scenografia a 125 de spectacole. Și-a pus amprenta și în filmele regizate, respectiv „Erupția” (1957), „Valurile Dunării” (1959), „Pădurea spânzuraților” (1964) și „O scrisoare pierdută” (spectacol TV, 1982).

În 1980 părăseşte România și lucrează în Europa, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia. Împreună cu Peter Brook şi Jerzy Grotowski, Liviu Ciulei este un adevărat novator în domeniul teatrului. A devenit directorul Teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University și New York University. A revenit după 1989 în ţară, regizând o serie de piese celebre. A fost numit director onorific al Teatrului Bulandra. A murit la 24 octombrie 2011 în Germania, la München.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Details

Date:
24 octombrie, 2019
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map