Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită sâmbătă, 15 iunie 2019 la conferința „Eminescu și familia. O radiografie intelectuală”

15 iunie, 2019

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită sâmbătă, 15 iunie 2019, ora 13.00, la conferința „Eminescu și familia. O radiografie intelectuală”, susținută de scriitorul Valentin Coșereanu la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Invitați: Luigi Bambulea și Alina Ciolcă.

Conferința scriitorului Valentin Coșereanu invită la (re)descoperirea de noi valențe ale genialei și atotcuprinzătoarei gândiri a poetului național al românilor, mereu actual, înfățișând în opera sa, cu o nepământeană forță, probleme spirituale, culturale, istorice, geo-politice, social-economice cu care se confrunta societatea românească în vremea sa, dar și noi, cei de astăzi.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Hegel. A fost activ în societatea Junimea şi a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902. Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la 39 de ani, la Bucureşti, iar la 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Istoric literar, cercetător, Valentin Coșereanu a absolvit Facultatea de Filologie, secţia română- franceză, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi (1969-1976), are un doctorat în filologie, la Universitatea de Vest din Timişoara, cu teza „Eminescu – realitate şi sublimare poetică” (2008). Valentin Coşereanu este fondatorul Centrului de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipoteşti.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!

Details

Date:
15 iunie, 2019
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map