Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită să descoperiți expoziţia artistei Silvia Trăistaru: „ISTORIA UNEI ZILE/ ISTORIA UNEI ZILE PE TIMP DE PANDEMIE – THE STORY OF A DAY/ THE STORY OF A DAY DURING THE PANDEMIC”,

16 decembrie, 2021 - 20 februarie, 2022

Începând de joi, 16 decembrie 2021, vă invităm să descoperiți expoziţia artistei Silvia Trăistaru: „ISTORIA UNEI ZILE/ ISTORIA UNEI ZILE PE TIMP DE PANDEMIE – THE STORY OF A DAY/ THE STORY OF A DAY DURING THE PANDEMIC”, deschisă la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și curatoriată de Ioana Marinescu.
Expoziția prezintă legătura dintre distanța pe care artista o parcurge într-o zi și urma pe care aceasta o lasă, o hartă personală, impregnată de propria experiență, pe care o transpune într-o formă grafică.
🔵 Astfel, expunerea compară două tipuri de zile care generează două tipuri de hărți: distanța parcursă într-o perioadă normală, în care Silvia Trăistaru poate să exploreze toate căile pe care și le dorește versus traseul simplificat la sânge al perioadei martie-mai 2020, când începutul pandemiei limitează și controlează drumurile și deplasările.
🟢 Diferențele se observă cu ochiul liber: forme geometrice complexe și armonioase, care acoperă în unele cazuri zeci de km, diferite localități și adrese, în comparație cu mici triunghiuri, deplasări de acasă, până la magazinul din imediata proximitate, și înapoi. Artista suprapune cercetarea artistică și forma cartografică, cu propriul interes pentru documentare și rememorare a gesturilor și demersurilor personale.
🟣 Proiectul a început în 2019, în timpul unei călătorii ample prin Germania, în care artista a observat că aplicația Google Maps continua să îi înregistreze drumurile, chiar și atunci când nu era conectată la internet. Surprinsă și inițial iritată de invadarea intimității, Silvia Trăistaru a folosit această situație aparent intruzivă în propriul avantaj. A păstrat opțiunea de înregistrare din aplicație și a început să analizeze conștient traseul călătoriilor sale prin diferite orașe din Germania. Mai târziu, proiectul a continuat să crească și s-a extins și la deplasările cotidiene prin București, Viena, sau în alte locuri.
🔴 Începutul pandemiei și instaurarea carantinei au părut o amenințare și o limitare la adresa proiectului, dar artista a știut să fructifice și această situație. Datorită interesului artistic, a continuat să observe noua situație, chiar dacă forma rutelor devenea din ce în ce mai simplă. În unele zile nici nu s-a deplasat, iar foile ei au rămas complet goale, martori ai limitării liberei circulații și ai frustrării care venea cu pierderea unor beneficii de care nici nu eram conștienți că le avem.
________________
GRAFICA: TUDOR GUŢĂ
________________
☑ Mai multe informații despre expunere aflați pe pagina de pe website-ul muzeului:
🔘 Expoziția este deschisă până pe 20 februarie 2022, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.
Preţ bilet: 5 lei biletul întreg, 2,5 lei biletul pentru seniori, 1 leu biletul pentru elevi şi studenţi.
🔘 Acces: vă asigurăm că respectăm recomandările în vigoare în această perioadă, pe care le puteţi citi pe website-ul muzeului:
________________
SILVIA TRĂISTARU (n. 1979) este artist vizual și restaurator independent. Din 2002, după ce a absolvit Universitatea Națională de Arte București, a început să lucreze în propriul atelier, unde îmbină propriile proiecte de pictură, desen, fotografie, precum și proiecte de conservare de artă. Silvia este interesată în mod special de observarea directă a naturii și de comunicarea interspecii.
________________
IOANA MARINESCU (n. 1988) este istoric de artă, curator și doctorand la Universitatea Națională de Arte București, interesată de biografia artistică și cercetarea artistică. A lucrat aproape 14 ani la Galeria H’art, una dintre primele galerii private de artă contemporană deschise în România. Interesele ei combină istoria și teoria artei cu practica concretă de a lucra cu artiști activi pe scena contemporană.
________________
MUZEUL NAȚIONAL AL HĂRȚILOR ȘI CĂRȚII VECHI (MNHCV) este singura instituție culturală cu profil cartografic din România și unul dintre puținele muzee de gen din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură.
________________
Vă așteptăm cu drag!

Detalii

Începe:
16 decembrie, 2021
Se termină:
20 februarie, 2022
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
Str. Londra nr. 39
București, București 011762 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare