Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Muzeul Național al Literaturii Române invită publicul la expoziția Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere, organizată în parteneriat cu Asociația pentru Protecția Patrimoniului

Expoziția Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere
Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66

Muzeul Național al Literaturii Române invită publicul la expoziția Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere, organizată în parteneriat cu Asociația pentru Protecția Patrimoniului (APP).

Expoziția conține cărți cu autograf, manuscrise ale poetului, reviste în care a publicat, costume populare din satul poetului, zona Crasna.

Poet, prozator, profesor, publicist, ziarist, folclorist, muzician, în fond un talent multilateral, retezat în plin avânt, Ilie Motrescu s-a născut la 18 august 1941, la Crasna-Putnei, pe Valea Siretului.
În scurta sa viaţă, de numai 27 de ani, a scris, a compus, a selectat şi a adunat (căci se profila şi ca un posibil colecţionar) multe lucruri de valoare pentru spiritualitatea neamului românesc. În 1960 a publicat, în primul an de studenţie, 27 de poezii, într-o culegere intitulată „Cântarea Carpaţilor…”. După 32 de ani de la tragica-i dispariţie, a apărut în primăvara anului 2001 volumul de versuri şi proză „Hora vieţii”, alcătuit de Ion Ţâbuleac, fost coleg şi prieten al poetului. Este una dintre cele mai reprezentative imagini ale scrisului său.
Prin anii ’60, Ilie Motrescu a publicat în ziare precum „Meleag natal” – Storojineţ, „Cultura” – Chişinău, „Zorile Bucovinei” – Cernăuţi. Versurile sale au mai fost tipărite în culegerile  „Glasuri tinere” (1971) şi „Dintre sute de catarge” (1973). Este prezent în volumul lui Adrian Dinu Rachieru, „Poeţi din Bucovina” (1996), în antologia „Eterna iubire”, versuri de dragoste ale poeţilor din Basarabia şi Nordul Bucovinei (1999), în cartea lui Dragoş Tochiţă, „Românii de pe Valea Siretului de Sus, jertfe ale ocupaţiei Nordului Bucovinei şi terorii  staliniste” (1999), în antologia lui Grigore Bostan.

Expoziția este deschisă în perioada 2 – 28 iulie 2021 și poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.

Details

Start:
2 July, 2021
End:
28 July, 2021
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) – București
Calea Griviței nr. 64-66
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *