Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 20 mai 2022, de la ora 17.00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la un eveniment dedicat personalității și operei scriitoarei Ileana Vulpescu

20 May

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 20 mai 2022, de la ora 17.00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la un eveniment dedicat personalității și operei scriitoarei Ileana Vulpescu. Participă: Dorina Lazăr, Adriana Trandafir, Ioan Cristescu, Ștefan Paraschiv și Loreta Popa.
Ileana Vulpescu s-a născut la 21 mai 1932, la Bratovoeşti, Dolj. A urmat Şcoala „Regina Elisabeta” și Liceul „Elena Cuza” din Craiova, pe acesta din urmă terminându-l în particular din motive de sănătate. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Filologie, secţia limbă şi literatură franceză, a Universităţii din Bucureşti. În 1953 l-a cunoscut pe viitorul soţ, scriitorul Romulus Vulpescu. Şi-a început activitatea profesională ca documentaristă, lucrând ulterior ca cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, Sectorul lexicografie şi lexicologie (1959-1975), colaborând la redactarea lucrărilor „Dicţionarul limbii române” şi „Dicţionarul explicativ al limbii române”. A rămas aici până la finalul anilor 70 când s-a pensionat pe caz de boală. Şi-a făcut debutul în revista „Familia”, în 1966, cu povestirea „Scrisoare către un necunoscut”, iar editorial, în 1963, cu o traducere din limba franceză a unui roman scris de Andre Wurmser. A scris proză şi teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză şi spaniolă şi a semnat versiuni în limba franceză din literatura modernă şi din cea contemporană românească. În 1972 a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România.
Romanul care a consacrat-o a fost „Arta conversaţiei” (1980), care abordează frământările sentimentale ale unei doctoriţe, care a constituit şi scenariul unui spectacol de mare succes, eroina principală a cărţii fiind interpretată, pe scena Teatrului Giuleşti (acum Odeon), de actriţa Dorina Lazăr. În 1981 i-a fost decernat Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române pentru romanul „Arta conversaţiei”.
Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.
Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.