Loading Events

« All Events

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită duminică, 12 iunie 2022, de la ora 13.00, la un spectacol oferit de Ansamblul Folcloric ”Cununa Carpaților” al Centrului Național de Arte ”Tinerimea Română”.

12 June

 

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, spectacolul susținut de Ansamblul Folcloric”Cununa Carpaților” al Centrului Național de Artă ”Tinerimea Română” organizat cu prilejul sărbătorii de Rusalii se amână pentru altă dată.

 

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită duminică, 12 iunie 2022, de la ora 13.00, la un spectacol oferit de Ansamblul Folcloric ”Cununa Carpaților” al Centrului Național de Arte ”Tinerimea Română”. Evenimentul este organizat cu prilejul sărbătorii de Rusalii, cunoscută și sub numele de Cincizecime sau Pogorârea Sfântului Duh, una dintre cele mai vechi sărbători creștine, când Duhul Sfânt s-a coborât la Apostoli.

Conform tradițiilor, de Rusalii se împodobește casa cu flori de tei sau frunze de nuc. „În Bucovina și în Transilvania se zice că-i cea mai mare dintre duminici, deoarece este ziua Maicii Domnului nostru Iisus Hristos”, Tudor Pamfile, „Sărbătorile la români”.

„Rusaliile se țin pentru Maica Domnului, că a mirosit o floare și a rămas însărcinată cu Iisus Hristos„, Theodor Speranția, „Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgânești”.

„La Rusalii mergem la biserică. După ce se face jumătate slujba, ieșim toți oamenii din biserică în frunte cu popa la hotar, la țarină. Mai ales unde era grâu semănat. Acolo se face slujba pântru pământ, pântru hotar, pântru țarină și se blastamau gânganiile strâcatoare de pă hotar și le trimiteau pân pustietate, pân munți, pă unde să nu strâce hotarul, pâinea și bucățele oamenilo.”, Maria Ioniță, „De unde se adapă curcubeul. Culegere de folclor ardelenesc din zona Cojocna, jud. Cluj”.

Vă așteptăm așadar în „satul din oraș”, unde puteți să vizitați și expozițiile ce valorifică colecțiile de patrimoniu ale muzeului – Tinerețe fără bătrânețe (Sala Gheorghe Focșa) și Universul săsesc în colecțiile Muzeului Satului (Sala H. H. Stahl).

În zilele de 12 și 13 iunie 2022 programul de vizitare al Muzeului este următorul:

12 iunie 2022 – 9.00 – 19.00
13 iunie 2022 – 9.00 – 17.00

Details

Date:
12 June
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/591211092206741/?ref=newsfeed

Organizer

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” – București
Şos. Kiseleff nr. 28 - 30
București, București 011347 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.